Film Srbija Svet

Holivud snimio film o Tesli: Itan Houk igra našeg najvećeg naučnika, melanholika sa teškim brkovima

Zvanično je objavljen film „Tesla“, premijerno prikazan na festivalu Sandens.

Slavnog naučnika igra Itan Houk, a režiju potpisuje Majkl Almarejd.

Tesla je kroz ovo ostvarenje prikazan kao melanholični vizionar, sa podebnim osvrtom na njegov odnos sa Tomasom Edisonom.

– Iako je tokom svog života bio gotovo neobjašnjiv, Tesla, koji je rođen u sadašnjoj Hrvatskoj 1856. godine, a umro u njujorškom hotelu 1943. godine, poslednjih decenija postao je učvršćivač u hladnom nervoznom panteonu slavnih. Svoje ime preneo je električnom automobilu, a slavni Dejvid Bouvi ga je igrao u filmu Kristofera Nolana – preneo je list.

Mistika proizlazi iz smisla da je Tesla predvideo, barem teoretski, veći deo tehnologije koju sad koristimo, uključujući globalnu bežičnu komunikaciju.

Međutim, vrlo malo slika o njemu pojaviće se na pretrazi Gugla, tako da zadržava „tvrdoglavu auru misterije“, ocenjuje Njujork tajms.

Itan Houk, sumornog lica i teških brkova, glumi Teslu kao nemirnu dušu opterećenu genijalnošću koju proganja i melanholija.

Manje maštovit film možda bi pokušao da otkrije tu izvornu tugu u detinjstvu ili da otkrije vezu između Teslinog melanholičnog temperamenta i njegove karijere. Ali Houk u svojoj ulozi, tihoj i privlačnoj, nije ni herojski vizionar, ni tragični junak. Jednostavno ima svoje raspoloženje, preneo je list utiske o filmu.

Film je pun modernih anahronizama jer likovi koriste laptope, mobilne telefone i slušaju elektronsku muziku, stvari koje je sam Tesla predvideo za života.

Izvor: Beta/021.rs

Evropska unija uči decu da je Nikola Tesla bio Hrvat (FOTO)

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link