Magazin Putovanja

Italija će naplaćivati posetu jednoj od svojih najpopularnijih turističkih atrakcija

panteon
Foto: Unsplash

Iako još odluka nije zvanično stupila na snagu, sva je prilika da će se ulazak u jednu od najčuvenijih znamenitosti Rima naplaćivati.

Sporazum o tome potpisali su krajem prošle sedmice zvaničnici kulture i Crkve. Kako navodi “Apnews” predviđeno je da cena ulaznice bude pet evra, odnosno 5,28 američkih dolara.

Da je ta odluka stvar “dobrog razuma”, naveo je aktuelni ministar kulture, prenosi Ona.rs.

Takođe, zvaničnici su napomenuli da će prilog od ulaznica biti podeljen između Ministarstva kulture i Biskupije i to u odnosu 70 prema 30 procenata.

Podsećanja radi, prethodna Vlada Republike Italije odustala je od ideje da se ulazak u tu znamenitost prestonice naplaćuje. Predlog je bio da to bude u visini od dva evra.

Trenutno je ulazak u rimski Panteon, koji je jedan od simbola Večnog grada i koji posećuju milioni turista iz celog sveta, besplatan. Kako su zvaničnici istakli, neophodna je razrada tehničkih detalja da bi počela naplata ulaznica.

Ipak, zbog velikog broja posetilaca svakako je neophodno na vreme izvršiti rezervacije za vikend-obilaske ili za posetu Panteonu u toku državnih praznika.

Od plaćanja ulaznica, prema aktuelnom planu, biće izuzeti stanovnici Rima i maloletna lica, kao i osobe koje su radno angažovane u bazilici ili je posećuju zbog prisustvovanja misi. Ulaznica će za mlađe od 25 godina koštati dva evra.

Panteon je poznat i kao Hram svih bogova, a smatra se jedinom očuvanom građevinom iz perioda postojanja Antičkog Rima. Izgrađen je 609. godine i tokom istorije je igrao značajnu ulogu.

Ipak, za Panteon je vezana i zanimljiva legenda, koja navodi da je hram sagrađen na mestu značajnom za istoriju današnje prestonice Italije. Naime, na tom mestu je, prema legendi, jedan od osnivača drevnog Rima, Romul, ispustio dušu, koja je zatim otišla u raj.

No, bilo kako bilo, postoje mišljenja stručnjaka i da je Panteon izgrađen mnogo ranije. Ono što posebno fascinira kod te građevine jeste i takozvano Oko Panteona. U pitanju je otvor na vrhu kupole hrama, a sama kupola poznata je i po savršenim proporcijama.

Izvor: Ona.rs

Gradonačelnik Venecije kipti od besa zbog surfera: Ko identifikuje ove idiote, dobija večeru!

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link