Beograd Magazin

Najviše privređuju, a teraju ih da beže iz zemlje

it-sektor-porez-peticija
Foto: Printscreen

Oni koji najviše zarađuju, najviše i troše. Zarađuju u inostranstvu, žive i troše novac u Srbiji. Zvuči kao odlična šansa za privredu Srbije, ali uz poreske namete, programeri kažu da im država umesto podrške daje samo podsticaj da odu iz zemlje.

Nakon najave države da će se krenuti sa naplatom poreza za uplate iz inostranstva, koja prvenstveno pogađa predstavnike IT sektora, ali i druge frilensere došlo je do organizovanja inicijative “Ne uništavajte IT”.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Tim “Kreni-Promeni” zajedno sa predstavnicima IT sektora pokrenuli su onlajn peticiju, a najavljena je izrada uporedne analize, ali i formiranje tima za pregovore, piše 021.

“Reč je pre svega o grani koja je najperspektivnija i jedina beleži rast čak i u periodu pandemije. U pitanju je neviđena šansa za oporavak srpke ekonomije. Istovremeno očigledno je da ne postoji sluh i da se primenjuju zastareli propisi. U određenim slučajevima imaćemo situaciju da će pojedina lica morati da plate i do 80% nekog prihoda, što ljude gura ili da rade na crno, da beže iz Srbije ili da osnivaju firme u IT poreskim rajevima”, navode u ovoj inicijativi.

Kako dodaju, dok se mnoge države trude da ovu oblast podstaknu olakšicama i subvencijama, u Srbiji se odnos svodi na “čerupanje, podmetanje nogu i teranje IT poslova, dok se subvencije i novac građana Srbije prosleđuje kompanijama koje zapošljavaju jeftinu radnu snagu”.

“Narodu se u eri interneta nudi svetla budućnost motanja kablova. IT sektor jeste šansa da nezavisni i slobodni ljudi stvore dodatnu vrednost koja će pomoći ekonomskom oporavku zemlje, ali i stvoriti državu građana koji nisu teret, već motor jednog društva”, dodaju u ovoj inicijativi.

Na ovom LINKU nalazi se peticija.

Podsetimo, Poreska uprava Srbije saopštila da je utvrdila da poreski obveznici, fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose, te je pozvala sve koji nisu platili porez i doprinose da to učine, pre poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Ministar finansija Siniša Mali danas je rekao da se poreski zakoni nisu menjali godinama unazad i da svako ko je imao prihode mora da plati porez.

Poreska uprava Srbije influenserima i Jutjuberima: Identifikovali smo vas, platite porez!

OGLAS

PARTNERI SAJTA


49 Shares
Share via
Copy link