Srbija Vesti

Poreska uprava Srbije influenserima i Jutjuberima: Identifikovali smo vas, platite porez!

Na Facebook profilu Ministarstva finansija Republike Srbije juče je postavljen poziv za „Samoinicijativno prijavljivanje prihoda iz inostranstva”. U pratećem obrazloženju navodi se da je Poreska uprava “ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica.”

Poreznici su to utvrdili “na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom plaćenom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu/drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika”.

Na koga se ovo odnosi? Kako se dalje navodi, na sve koji ostvaruju prihode iz inostranstva pružajući usluge odavde, dakle programeri, prevodioci, nastavnici stranih jezika, promoteri, grafički dizajneri itd.

Poziv je upućen i onima koji zarađuju putem društvenih mreža – jutjuberima i influenserima, zatim ljubiteljima sporta koji se klade preko interneta (nije baš jasno na koga se ovo odnosi, jer strane kladionice ne prihvataju naše kartice), a nisu zaboravljeni ni stanodavci koji nekretnine izdaju na period kraći od 30 dana („stan na dan”).

Svi navedeni su ljubazno zamoljeni da samostalno podnesu poreske prijave, obračunaju porez i doprinose (sa sve kamatom) i izmire svoje zakonske obaveze. U suprotnom, slede im prekršajne prijave.

Dodatne informacije (a njih će svakako biti), mogu da se dobiju pozivanjem Kontakt centra na brojeve 011 33 10 111 ili 0700 700 007, kao i neposredno na šalterima „Vaš poreznik” u filijalama Poreske uprave.

Zanimljivo je kako primena propisa na ovim prostorima obavezno kreće od repa a nikako od glave, pa će tako država u ovom slučaju da iscedi prvo one koji su se svojim talentom i znanjem izborili za poziciju da od te države ne zavise, a svoj zarađeni novac troše upravo u njoj.

I sve to u vreme epidemije kojoj se kraj ne nazire, kada je puno ljudi ostalo bez posla…

Izvor: Svet kompjutera

Željko Mitrović, dobrotvor koji se obogatio neplaćanjem poreza i radnika

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

358 Shares
358 Shares
Share via
Copy link