Magazin Svet

Isus sa ženskim grudima u reklami islandske crkve poziva decu na nedeljnu misu

Marketinška kampanja Nacionalne crkve Islanda, koja podstiče decu da pohađaju nedeljnu školu, izazvala je mnogo kontroverze poslednjih dana. Ilustracija prikazuje prsatog, bradatog Isusa, obučenog u belu haljinu i našminkanog, kako veselo igra ispod duge.

Crtež je postavljen na veb stranici crkve i Facebook stranici, ali je uklonjen u subotu. Veseli Isus će, ipak, krasiti autobuse u Rejkjaviku još najmanje dve nedelje.

Petur Georg Markan, crkveni portparol, nedavno je izjavio kako crkva veruje da je pozitivno i prirodno da se Isus ljudima pojavljuje u svim mogućim oblicima. Na taj način crkva slavi različitost.

Međutim, dodaje da crkva razume da bi trebalo biti oprezan kada je u pitanju personifikacija Isusa. „Znamo da se ne slažu svi sa idejom da se Hrist prikazuje na ovaj način, i to naravno poštujemo“, rekao je.

Petur je dodatno pojasnio da će se u kampanji koristiti više Isusovih verzija istog umetnika. „Uskoro ćemo predstaviti još personifikacija gde ćete, na primer, videti kako Isus u fokus stavlja zaštitu životne sredine“.

isus grudi island
„Dobrodošli na nedeljnu misu“

Troškovi kampanje iznose oko 2 miliona islandskih kruna (12.500 EUR), otkriva Petur. Glavni deo troškova snosi biskupija, a ostatak parohije iz Rejkjavika.

Kako bi umirio uzburkane strasti, sabor Nacionalne crkve izdao je sledeće saopštenje:

„Sabor Nacionalne crkve žali što je Isusova slika u reklami za nedeljnu školu povredila pojedince. Cilj je bio naglasiti različitost, a ne povrediti ljude niti ih šokirati “.

Petur ipak napominje da se crkva nije izvinila zbog same iustracije. „Za nas je jednako važno da skrenemo pažnju na različitost kao i da poštujemo mišljenja onih koji ne vole ovakvu predstavu Hrista“, navodi on, a prenosi Iceland Review.

„Svako ima drugačije tumačenje ove iustracije“, kaže Guðrun Karls-og Helgudottir, ministar crkve Grafarvogskirkja, za mbl.is.

„Neki ljudi to tumače kao trans-Isusa, drugi kao ženu. Neki vide Mariju sa bradom, a drugi vide osobu koja je polno neutralna. Tumačenja unutar crkve su jednako raznolika kao i među vernicima “, zaključuje ona.

Island sve religije proglasio mentalnim poremećajima, a Bibliju štampa s upozorenjem

Mladen Borocki

Putnik, panker i stručnjak za istoriju, kulturu i običaje Islanda

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

22 Shares
Share via
Copy link