Magazin

Evrovizija od samog početka obeležena kontroverzama, a prva pobednica postala je muzička ikona

1
Foto: Jacques Munch/AFP/Getty Images

Istorija Evrovizije je od samog početka privukla veliku pažnju, a do danas je ostala najveće muzičko takmičenje država na tlu Evrope.

I dok u neizvesnosti čekamo da vidimo ko će biti pobednik ovogodišnje Evrovizije koja se održava u Liverpulu, podsetimo se samog početka ovog muzičkog takmičenja.

Sve je počelo 24. maja 1956. godine kada je osmišljen koncept najvećeg muzičkog festivala sa idejom da se ujedine posleratne evropske države, te da se Evropa ponovo, nakon teških perioda, okrene saradnji i toleranciji.

Festival u Sanremu bio je inspiracija za „Pesmu Evrovizije“, a sam izraz nastao je još 1951. godine, kada ga je prvi put upotrebio novinar Džorž Klemi, misleći na mrežu Evropske unije za radiodifuziju.

U prvom takmičenju, održanom u Švajcarskom gradu Luganu, učestovalo je sedam zemanlja – Francuska, SR Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Belgija i domaćin Švajcarska. Svaka zemlja poslala je po dve pesme, te je u trci za pobedničku numeru bilo 14 pesama.

1683799622-profimedia-0072849442-900x1226
Foto: JACQUES MUNCH / AFP / Profimedia

Tadašnji sistem glasanja predviđao je da svaka zemlja pošalje po dva člana žirija, koji mogu da glasaju za sve pesme, pa i za predstavnike svoje zemlje.

Međutim, žiri iz Luksemburga nije mogao da dođe u Lugano i prisustvuje prvom muzičkom festivalu, te je domaćinu Švajcarskoj dozvoljeno da glasa umesto njih.

Nakon završenog glasanja pobedila je upravo Švajcarska, što je već sledećeg dana pokrenulo brojne spekulacije o neregularnosti samog procesa glasanja, te je prva Evrovizija obeležena kontroverzom.

Švajcarska je tom prilikom osvojila 102 poena od ukupnih 140, a prvo takičenje zabeleženo u istoriji nastavili su da prate skandali.

Lis Asija, koja je predstavljala Švajcarsku, proglašena je prvom pobednicom Evrovizije, te je postala simbol ovog takmičenja. Pevačica je preminula 2018. godine, u 94. godini života, piše „Istorijski zabavnik“.

Ovo je bio jedinstveni slučaj da su predstavnici slali po dve pesme. Pored toga, iako je takmičenje snimano, ne postoji video zapis muzičkog događaja, već samo snimak pobedničke pesme ponovljene na kraju.

Već sledeće godine proširen je spisak zemalja, te su se na festivalu našle i Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska i Austrija.

Nakon toga, u toku narednih godina, broj zemlaja koje su učestvovale na „Pesmi Evrovizije“ postepeno je počeo da raste.

Jugoslavija se prvi put našla na ovom takmičenju 1961. godine i bila je prva zemlja van zapadne Evrope koja je postala deo najvećeg muzičkog takmičenja u Evropi.

Izvor: Nova.rs

Ona je najlepša učesnica Evrovizije, predstavnici Izraela dive se i suparnice (FOTO)

Share via
Copy link