Lifestyle Magazin

Islanđanima dozlogrdili bahati ‘Instagram turisti’

Na društvenoj mreži Instagram možemo pronaći preko deset miliona fotografija napravljenih na Islandu. Ovo ostrvo na severu Evrope postalo je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, pogotovo onih željnih atraktivnih fotografija.

Ova nordijska zemlja je dugo smatrana „Instagramljivom destinacijom”, ali lokalci sada tvrde da ostrvo ima problem sa nepažljivim influenserima.

Lista zločina

Jedan turista je kritikovan zato što je kolima sišao sa glavnog puta i zaglavio se u glini. Odatle su ga izvukli policajci, koji su čitav incident preneli na Fejsbuk stranici.

Vožnja van obeleženog puta je na Islandu izričito zabranjena zbog straha da bi mogla da ugrozi životinjski svet.

island policija
Policija kaže da se auto zaglavio zato što je turista vozio preblizu toplih izvora

Problem je postao toliko očigledan da su se pojavile Fejsbuk i Instagram stranice na kojima Islanđani dokumentuju loše ponašanje turista.

Na ovim stranicama se mogu videti influenseri kako piju dok voze, sede na glečerima, gaze mahovinu, preskaču obroke i dronovima preleću preko divljih konja.

Mihalina Ogrelicka izjavila je za BBC da mnogi influenseri koji posete Island „nemaju predstavu šta je ovde dozvoljeno, a šta ne”.

„Čini mi se da se sada sve vrti oko Instagrama i idealne fotografije. Nigde drugde nisam videla tako glupo i neodgovorno ponašanje kao na Islandu. Odlazim na njihove profile i komentarišem, trudeći se da ih ubedim da prestanu to da rade.”

Turistički odbor Posetite Island(Visit Iceland) pokrenuo je nekoliko inicijativa kako bi promovisao odgovorno ponašanje turista.

Odbor u video snimku i na sajtu podseća posetioce na važnost mahovine na Islandu i neophodnost da se kolima kreću samo po obeleženim putevima.

Takođe je pokrenuo akciju da turisti po sletanju na aerodrom potpišu obećanje da će lokalitete ostaviti onakve kakve su ih zatekli, jer su primetili da neki turisti uriniraju u prirodi.

Islandska mahovina je posebno osetljiva i može lako da se ošteti i izumre ukoliko se gazi. Ona sprečava eroziju tla, zadržava vodu i vlažnost i dom je mnogim mikroorganizmima.

Smatra se da vožnja van obeleženog puta šteti životnoj sredini. Leto u planinskim krajevima traje kratko i obiluje padavinama, što znači da je vegetaciji potrebno vreme kako bi se oporavila od efekata vožnje van staza.

Island sve religije proglasio mentalnim poremećajima, a Bibliju štampa s upozorenjem

Stajanje na litici zbog selfija

Pol Jokul Peturson, koji zarađuje za život pokazujući jedinstvene prirodne lepote Islanda fotografima, veruje da postoje dobre i loše strane Instagrama.

„Loše strane obično privlače loše posetioce, prikazujući bezobzirno ponašanje i kršenje pravila, poručujući ostalima kako na Islandu ne morate da poštujete pravila, poput vožnje van puta.”

„Nagledao sam se svega i svačega, kako bezobzirnih, tako i opasnih postupaka – poput preskakanja ograde kako bi stajali na litici zbog selfija za Instagram.”

„Dobri instagrameri se trude da prikažu različite načine za uživanje u prirodi. Mi ne označavamo skrivena mesta koja želimo da zaštitimo što je duže moguće. Neka mesta su postala ‘poznata na Instagramu’, a da niko nije otkrivao gde se nalaze. Međutim, vremenom su svi za njih saznali.”

Jedno od takvih mesta je kanjon Fjadragljufur, koga su turisti preplavili nakon što je Džastin Biber tamo snimio spot za pesmu I’ll Show You.

Vlast je morala da zatvori kanjon na dve nedelje, a zatim je odlučeno da ostane zatvoren do početka juna.

„Da li im je uopšte stalo?”

„Loše ponašanje poznatih ličnosti može da ima dramatičan uticaj na okolinu ukoliko ljudi krenu tim stopama”, izjavio je za Asošijejted pres ministar životne sredine Gudmundur Ingi Gudbrandson.

Dok fotograf Ben Simon Ren voli Instagram zbog pronalaženja inspiracije i povezivanja s ljudima, takođe uviđa velike probleme koje turisti mogu da stvore neodgovornim ponašanjem.

„Neke instagramere sponzorišu velike kompanije i oni se ne libe da krše pravila, samo kako bi napravili fotografiju iz različitog ugla.”

„Šteta je što se instagrameri ponašaju tako – naročito oni koji fotografišu prirodu i pejzaže i koji bi trebalo da su bliski sa prirodnim svetom, ali izgleda da to zaborave kada je reč o prostom razumevanju zakona koji štite prirodu.”

„Tako da se uvek zapitam – da li se radi samo o lajkovima i njima samima ili im je stvarno stalo do prirode?”

Da li je hipsterska opsada Černobila groteskno nepoštovanje žrtava?

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
184 Shares
184 Shares
Share via
Copy link