Magazin

Episkop bački Irinej: Spomenik Stefanu Nemanji izazvao autošovinističku histeriju

episkop-backi-irinej

Teško da je iko mogao očekivati ovakvu autošovinističku histeriju kakvu je izazvala najava podizanja spomenika velikom županu Stefanu Nemanji, napisao je u autorskom tekstu za list Politika episkop bački Irinej.

Irinej zamera “duhovnim sledbenicima onih koji su slali ljude na Goli otok i činili slična nedela” i navodi da oni traže od priznatih umetnika, naučnika, novinara i drugih da javno osude podizanje ovih spomenika.

– Jedan, začuh, javno se zaklinje da će čim on i njegovi istomišljenici preuzmu vlast, odmah minirati spomenik. Nema nikakve sumnje da bi tako prošli i svi koje on doživljava kao političke protivnike.

U tom smislu, kao sastavni deo istog nasilničkog, pa i zločinačkog mentaliteta, shvatam pripremanje lomače za pojedine vladike i slične pretnje arhijerejima.

Ne treba ni najmanje sumnjati u ozbiljnost tih pretnji zato što je naš pravoslavni narod sve to već doživeo i preživeo.

Pred ostvarivanje tih pretnji isprečila se ipak jedna rečenica: ‘kada mi dođemo na vlast’ – piše Irinej.

Irinej ocenjuje da su netačne tvrdnje da je srpska državnost počela sa Karođorđevim ustankom i tvrdi da je Stefan Nemanja tvorac “potpuno nezavisne, priznate, a pritom i jake srpske države”.

Zaključuje da treba “svi zajedno da se radujemo što ćemo uskoro u Beogradu moći da prošetamo lagano Nemanjinom ulicom do njegovog spomenika i da tu popijemo sok od maline iz Arilja, a potom posetimo novi i njegovog imena dostojan “Muzej Nikole Tesle”.

Na kraju, kao “divan beleg vremena” vidi to što će prvi spomenik Stefanu Nemanji biti ispred Muzeja Nikole Tesle i smatra da će, ukoliko to nekom bude smetalo, to “biti pokazatelj njegovog duhovnog stanja i odnosa prema sopstvenom narodu i njegovoj veri, istoriji i kulturi”.

Počeli radovi na postavljanju spomenika Stefanu Nemanji, Vesić se zahvaljuje Vučiću

PARTNERI SAJTA


17 Shares
Share via
Copy link