Novi Sad

Proglašen pobednik 51. INFANT-a: “Hamlet – dan ubistva” oduševio novosadsku publiku i stručni žiri

infant novi sad pobednik festivala
Foto: Sašo Ilkovski i Keti Talevska

Na 51. Internacionalnom festivalu modernog i novog teatra (INFANT), koji je održan od 14. do 18. juna 2024. godine u Srpskom narodnom pozorištu, novosadska publika je imala prilike da uživa u vanserijskim predstavama, kao i u brojnim pratećim sadržajima.

Glavni program bio je sastavljen od četiri predstave – „Svet bez žena“ (Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), „Sirano“ (Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd), „Hamlet – Dan ubistva“ (Narodni teatar Bitola, Severna Makedonija) i „Zbilja“ (HNK, Zagreb, Hrvatska).

Prateći program činile su predstave „Da bar nisam žensko“, „Neodustajanje“, „Smrt kuca“, „Kontrabas“ i „Brak-mrak“, a publika je mogla da uživa i u izložbi „LEGO iz Novog Sada“, u foajeu Velike scene SNP-a, čiji su autori Danilo i Matej Bojat.

Bitoljski Hamlet dan ubistva FOTO Sašo Ilkovski i Keti Talevska
Foto: Sašo Ilkovski i Keti Talevska

Za najbolju predstavu 51. INFANT-a proglašena je predstava “Hamlet – dan ubistva”, o čemu je odlučio žiri, u čijem su sastavu bili glumci Milovan Filipović i Jovana Balašević i scenografkinja Jelena Radović.

U predstavi, koju je prema Koltesovom tekstu, režirao Marjan Nećak, igraju Nikola Stefanov, Ivan Jerčić, Valentina Gramosli i Viktorija Stepanovska Jankulovska.

Žiri je odluku doneo jednoglasno.

“Jednostavnost i preciznost rediteljskog postupka, ujednačena i snažna igra ansambla, vizuelno i muzički maštovito i značenjski svedeno i konkretno, sve to bitoljskog “Hamleta” čini kompletnom i vrednom predstavom, koja je u duhu najbolje tradicije ovog festivala“, stoji u saopštenju stručnog žirija.

Maestralnim gostovanjem bečkog Burg teatra otvoren 49. INFANT u Novom Sadu (FOTO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link