Magazin Novi Sad

Maestralnim gostovanjem bečkog Burg teatra otvoren 49. INFANT u Novom Sadu (FOTO)

Infant ulazak
Foto: Luftika

Novi Sad je sinoć (10. septembar) bio domaćin istinskog spektakla, pošto je na otvaranju 49. Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra (INFANT), u Srpskom narodnom pozorištu, gostovao čuveni bečki Burg teatar sa predstavom „Gospođica Julija“.

Ceremoniju samog otvaranja uveličali su maskirani umetnici na štulama, koji su se ispred pozorišta rado slikali sa najmlađim posetiocima.

Infant štule
Foto: Luftika

Selektor ovogodišnjeg INFANT-a, proslavljeni makedonski reditelj Aleksandar Popovski, odlučio je da pozorišnim sladokuscima priredi istinski doživljaj, tako što je u evropsku prestonice kulture doveo velike produkcije renomiranih evropskih pozorišta.

Novosađani i njihovi gosti su to znali da isprate na pravi način, pa je scena „Jovan Đorđević“ bila ispunjena do gotovo poslednjeg mesta.

Infant otvaranja
Foto: Luftika

Mit i sloboda kao inspiracija

Kako je sam Popovski istakao, inspiraciju za ovogodišnji INFANT našao je u dva pojma – mitu i slobodi, tačnije odbrani već osvojenih sloboda i mitovima koji treba da se ruše, da bi se izgradili novi, na zdravijim osnovama.

– Pozorište je jedan od čovekovih najgenijalnijih kompromisa sa samim sobom. U pozorištu čovek izvodi i zabavlja druge, pravi se važan i zabavlja sebe a, pritom pozorište ostaje jedan od najmoćnijih instrumenata za istraživanje, pokušavajući da shvati samog sebe, svet u kojem živi i svoje mesto u tom svetu. Tu imamo obilje mira i melodije, poetike i snova, ljubavi i zanosa – sve ono što nam nedostaje kada izađemo u stvarni svet.

Popovski govor
Foto: Luftika

Često nam kažu da stvarnost treba da preslikavamo na sceni. A meni se čini, kao nikad do sada, da je važnije da budemo stvaraoci i inspiaracija za drugu stvarnost. Da je važnije da se tu, na sceni, rodi nova ideja, koja neće samo preslikavati stvarnost, nego će je kreirati, oplemeniti i inspirisati – poručio je Popovski na otvaranju INFANT-a.

Masterklas bečkog pozorišta

Vanvremenska drama švedskog književnika Augusta Stirndberga, u režiji proslavljene slovenačke rediteljke Mateje Koležnik, dala nam je pravi prozor u svet, kroz izvedbu vrhunskog bečkog pozorišta.

Predstava „Gospođica Julija“ govori o dvoje mladih ljudi koji se prepuštaju neobuzdanoj strasti u vreloj letnjoj noći, uprkos klasnim razlikama, a zatim upadaju u pakao kajanja, ne znajući da se iskobeljaju iz situacije u kojoj su se zadesili.

Maresi Rajner maestralno tumači ulogu grofove ćerke Julije, koja prvo ulazi u flert, a zatim i u strasnu vezu sa slugom Žanom. Njega igra Itaj Tiran, koji je pored pozorišne izgradio i zapaženu holivudsku karijeru.

Gospođica Julija
Foto: Susanne Hassler-Smith

Jedna od najboljih austrijskih glumica Sara Viktorija Frik tumači lik služavke Kristine, koju je Žan prevario i fenomenalno zaokružuje pravi pozorišni masterklas koji je juče izveden u SNP-u.

Koliko je novosadska publika željna vrhunskog pozorišnog spektakla, najbolje svedoči dugi aplauz i ovacije, kojima su glumci ispraćeni sa scene.

Glumci aplauz
Foto: Luftika

„Gospođica Julija“ u izvedbi bečkog Burg teatra predstavlja potpuno drugačije viđenje i doživljaj čuvene Strindbergove drame, od izvedbe istoimenog dela koje je režirao Haris Pašović, a koju je srpska publika imala prilike da isprati u Madlenianumu.

Inače, ovaj klasik nordijske drame predstavlja jedno od najčešće izvođenih i ekranizovanih dramskih dela u 20. veku.

Avangarda velikih pozorišta na sceni SNP-a

Publika će na INFANT-u već danas biti u prilici da pogleda predstavu „Vojcek“, u izvedbi Nacionalnog pozorišta Mađarske/Nemzet Szinhaz, čiju režiju potpisuje Atila Vidnjaski mlađi.

Kuriozitet je što će ovu predstavu biti u prilici da vidi samo 100 ljudi, zbog specifičnog načina izvođenja, pošto publika sedi sa glumcima zajedno na sceni.

U ponedeljak, 12. septembra, u SNP-u gostuje avangardno Gradsko ljubljansko pozorište sa predstavom „Talog“, u režiji Žige Divlaka.

Festivalski program će biti zaokružen 13. septembra, predstavom „Kafka Machine“, koja je inspirisana životom i delom čuvenog pisca, a koju izvode glumci Srpskog narodnog pozorišta.

Najbolje izvedbe na 49. INFANT-u ocenjivaće stručni žiri, koje predvodi proslaljeni hrvatski glumac Ozren Grabarić, rediteljka Sonja Petrović i novosadska dramaturškinja Nikolina Đukanović.

Sve predstave počinju u 20 časova, a ulaznice možete kupiti na blagajni SNP-a.

O svim detaljima i pratećem programu, koji se održava u Kulturnom centru Novog Sada, možete više saznati na zvaničnom sajtu festivala Infant.rs.

Bečki Burg teatar u Novom Sadu – pozorišni Real Madrid stiže u septembru!

20 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap