Srbija

Imlek prevario kupce? Pod brendom “moja kravica” prodaju poljsko mleko

imlek-poljsko-mleko
Foto: Agropres G.M.

Osim mleka domaćih proizvođača kompanija „Imlek” na tržištu Srbije u svoj prepoznatljivoj ambalaži potrošačima nudi i uvozno mleko iz Poljske.

Kako je objavio portal „Agropres”, kupci o ovome nisu obavešteni osim što je firma na pojedinim pakovanjima istakla da je reč o mleku proizvedenom u Evropskoj uniji.

Takvo mleko ima i oznaku poljskog veterinarskog inspektora, a prema navedenim informacijama uvoznik za Srbiju je firma – „Belfud global trejd”, registrovana u Beogradu, saopštava taj portal potkrepljujući informacije i video-snimkom iz jedne prodavnice gde se jasno vidi da se pod brendom „moja kravica” prodaje uvozno poljsko mleko.

“Pozivamo potrošače da pažljivo čitaju deklaracije”, naglašavaju iz „Agropresa”.

Zašto je najveći domaći proizvođač pribegao nabavci sirovine iz Poljske i da li je ovo vrhunac krize u mlekarstvu koja je počela u septembru prošle godine kada su se na tržištu osetile prve nestašice mleka?

Proizvođači su tada upozorili da su upravo veliki otkupljivači, uz sušu koja je uzela danak, krivci za pad proizvodnje jer su niskim otkupnim cenama godinama iscrpljivali domaće farmere.

U međuvremenu, zbog nedostatka sirovine na tržištu, otkupne cene mleka su znatno porasle u odnosu na prethodnu godinu.

Zbog manjka domaćeg na policama velikih trgovinskih lanaca paralelno je počela prodaja i uvoznog mleka. Najveći kontingenti tada su stigli upravo iz Poljske, a u jednom periodu ovo mleko je bilo čak dominantno na rafovima.

Međutim, pojedina udruženja proizvođača pred kraj godine upozorila su da su otkupne cene ponovo počele da padaju što utiče na rentabilnost proizvodnje mleka u Srbiji.

Podsetimo, država je pred sam kraj 2022. produžila zabranu izvoza mleka i mlečnih proizvoda.

Prema obrazloženju Vlade Srbije, u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, a usled povećanog izvoza i potreba snabdevanja stanovništva zabrana izvoza ove robe produžena je za još mesec dana i trajaće do 31. januara.

List „Politika” je pitao i „Imlek” zašto se pod njihovim brendom prodaje i uvozno mleko iz Poljske ali ta kompanija nije želela da komentariše ovu situaciju na tržištu.

Češko i poljsko mleko se pije od Novog Sada do Novog Pazara (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link