Magazin Srbija

Humani pekari širom Srbije poklanjaju hleb i pite najugroženijima (FOTO)

Humani pekari 4
Foto: Printscreen / RTS

Teška ekonomska situacija u zemlji mnoge ljude je gurnula na socijalnu marginu i puko preživljavanje ispod granice siromaštva, ali srećom i dalje postoje dobri ljudi koji su spremni da pomognu onima koji su najugroženiji.

Da ovo nije samo floskula, dokaz su plemeniti pekari i njihove mušterije, koji su spremni da ponude ukusan obrok besplatno ili za više nego simboličnu cenu od samo 1 dinar.

Poklanjaće pitu trudnicama do sinovljevog punoletstva

Naime, kada su saznali da će postati roditelji, vlasnici jedne pekare u Zemunu, Višeslava i Milomir Mijailović, odlučili su svoju radost podele sa drugima. Svog Srećka čekali su 18 godina i 248 dana.

– Znate kako, živimo u takvim vremenima, prosto mi nismo dugo dece imali, ali to je bila jedna simbolična cena neka, eto hteli smo da se jednostavno pohvalimo da ćemo i mi jednoga dana postati roditelji i iz tih razloga smo napravili akciju – jedan dinar ivanjička krompiruša za trudnice – naveo je Milomir Mijailović za RTS.

Humani pekari 1
Foto: Printscreen / RTS

U planu im je da pitu trudnicama poklanjaju do Srećkovog 18. rođendana.

Tradiciju darivanja preneo na sinove

Tradiciju darivanja hleba započeo je pre četiri decenije i vlasnik jedne pekare u Lešnici kod Loznice. Sada to rade njegovi sinovi i meštani tvrde da iz te pekare niko nije izašao gladan.

Humani pekari 2
Foto: Printscreen / RTS

– Daj drugima, Bog će i tebi dati, i tako je bilo, davali smo svima, u težim vremenima više, sad je opet malo srećnije vreme, ali ima opet neko je gladan, a kad mu je pun stomak, on je sretan – naveo je Zoran Tešić, pekar iz Lešnice kod Loznice.

Dobrota raste što se više deli

Dobrota stanuje i u Kikindi. Tamo je jedan Zrenjaninac odlučio da svaki dan ostavlja pite za one koji nemaju dovoljno novca.

– Zadovoljan sam sa onim što uveče vidim, jer pričao sam i sa tim ljudima što uzimaju, oni su na socijalnoj pomoći. Ne znam koliko će to pomoći, ali meni znači emotivno – istakao je Željko Stanisavljev, pekar iz Kikinde.

Humani pekari 3
Foto: Printscreen / RTS

– Puno mi znači, ja imam rak i moj unuk ima rak. Hvala lepo što uvek dobijem kad ulazim i tražim, uvek je jako prijatno – navela je Katica Valent.

Osim vlasnika, često i mušterije kupe pitu više, pa je ostave za one koji nemaju dovoljno. I dobrota tako raste, što se više deli.

Izvor: RTS

Humani gazda Šućur već 20 godina deli hranu gladnima i siromašnima u svojoj kafani (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

23 Shares
Share via
Copy link