Balkan Magazin

Hrvatski predsednik: Srbi puni talenta i šarma, ali sledi im ekonomska propast

zoran-milanovic
Foto EPA-EFE/ANTONIO BA

Hrvatski predsednik Zoran Milanović čestitao je danas ponovnu izbornu pobedu Aleksandru Vučiću na izborima za predsednika Srbije, kojoj, kako kaže, predviđa ekonomsku propast.

On je čestitao i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na osvojenom četvrtom mandatu.

– Čestitam pobednicima. Uz sve deformacije demokratije, nisam ja taj koji odlučuje, to je izbor njihovih građana i birača i na tome im čestitam – rekao je Milanović novinarima u Zagrebu, posle Hrvatsko-američkog foruma, kojim je obeležena 30-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Milanović je rekao da je na tom forumu pozvao Srbiju na saradnju i da se, kako je rekao, opredeli gde će biti.

– Srbija mora da se opredeli da li je geografski zapad, a šta je u smislu političke geografije mora sama da odluči – rekao je Milanović.

Odgovarajući na pitanje šta su njegova očekivanja, Milanović kaže da predviđa “dalje propadanje Srbije u ekonomskom smislu”.

Hrvatska je, kaže, računala da će 90-tih biti razvijena kao Španija, ali se to nije dogodilo.

– A da li je duplo razvijenija od Srbije, jeste, ali to nije dovoljno. A, Srbija je 90-tih bila razvijena kao Hrvatska, barem Vojvodina i Beograd i to je pitanje svih pitanja – tvrdi Milanović u izjavi koju su pojedini hrvatski mediji prenosili uživo.

Ogradio se, međutim, da to nije njegov posao.

Na insistiranje novinara da precizira stav o Srbiji rekao je da Srbija nije beda niti šaka jada.

– Neke pojave su beda… Beda je frustracija kada ne napreduješ tempom za koji su tvoji građani i društvo sposobni – rekao je Milanović.

Za politiku Srbije kaže da je kameleonska.

– Ljubimo Rusiju, a Rusiji je Srbija mala zamrljana fusnota, a Rusija je sada otišla putem koji je prevelik, veći od Nemačkog, a Srbija je ostala 300 kilometra od Budimpešte, članice NATO – rekao je Milanović.

Ponovio je da Srbija mora da se odluči gde je.

– Ona je članica Partnerstva za mir, ne Varšavskog pakta održava vojne vežbe sa zapadom, od zapada dobija vojnu pomoć, a od Rusije kupuje – tvrdi Milanović.

Za njega je to, kaže, jedna kolektivna deluzija.

– Ne ulazim u genezu simpatije za Rusije u Srbiji u kojoj pet ljudi govori ruski ispravno. To je neki inat, a inatom se u politici malo toga postiže – naveo je hrvatski predsednik.

Srbi su, kaže Milanović, posebna politička kategorija.

– Puni talenta, šarma, katkad autodestrukcije. Ja želim da imam normalne susede. Ljude koji se neće razmetati da su kupili neke rabljene avione i nadmetati se s Hrvatskom ko je jači – rekao je Milanović.

Izvor: Tanjug

Putin čestitao Vučiću i izrazio svoja očekivanja od buduće saradnje

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Svaka cast predsednice💪💪💪.u pravu ste!jedina je velika razlika izmedju vas i NAS sto se mi ne cepimo kao vi gde je bolje i nase dupe i obraz nisu na prodaju.od vas Ustasa je uvek bilo za ocekivati da cete na genocidnu stranu.pokazali ste svaki put kad ste imalo dobili priliku.uzivajte samo vi sa svojim bratskim ratnim zlocincima

1.9K Share
1.9K Share
Share via
Copy link