Magazin

U Vukovaru pronašli životinju bez očiju, sumnjaju da je stigla iz Srbije

slepo-kuce
Foto: coroiu octavian / Alamy / Alamy / Profimedia

Stanovnici Vučedola su još pre 17 godina primetili da se nešto čudno događa u njihovom vrtovima. Naime, primetili su kako im u vrtovima nestaje luk, šargarepa, krompir, cveće… ali tada nisu ni pomišljali da povrće nestaje zahvaljujući vrsti koja se smatrala izumrlom.

Sve do nedavno je slepo kuče smatrano za još jednu izumrlu životinjsku vrstu. Međutim, onda su stanovnici naselja Vukovarci koji žive na Vučedolu primetili neobičnu životinju posle čega se utvrdilo da se radi slepom kučetu.

Slepo kuče živelo je tokom 19. i početkom 20. veka na području Srema od Vinkovaca prema Sremskoj Mitrovici.

Uz niz kolonija koje su utvrđene tokom godina od 1984. godine prošlog veka slepo kuče proglašeno je za izumrlu vrstu jer, kako se navodi, terenska istraživanja nisu urodila pronalaskom kolonija, piše Telegraf.

Inače, slepo kuče je životinja duga do 30 centimetara, prekrivena krznom i bez repa. Žive pod zemljom gde prave rupe tako da su im oči zakržljale i prekrivene dlakom.

Zubima i prednjim udovima kopaju podzemne tunele u kojima se razlikuju prostori za hranjenje, defekaciju i spavanje. Hrane se lukovicama i travama.

Stanovnici Vučedola kažu kako su još pre 17 godina primetili da se nešto čudno događa u njihovom vrtovima, ali tada nisu ni pomišljali da se radi o vrsti koja se smatrala izumrlom.

Naime, primetili su kako im nestaje luk, šargarepa, krompir, cveće… Znalo je da se dogodi da nestane i 80 odsto belog luka i krompira, piše Večernji.

Pojedene su bile i lukovice cveća, lale, narcisi… Nestajale su cele kućice i to ne samo kod jedne osobe nego kod više njih što upućuje da se tokom godina kolonija slepog kučeta na Vučedolu proširila.

Pokušavali su meštani vrt da sele na drugu lokaciju, ali se iz godine u godinu sve ponavljalo.

I dalje je nestajalo povrće i cveće u vrtovima. Vrtovi su bili opustošeni, a ako je na površini i bila stabljika u zemlji nije bilo korenja.

Pokušavali su savet da potraže i u Veterinarskoj stanici šta da učine kako bi zaštitili vrt gde im je rečeno kako jednu godinu da ne obrađuju vrt i da će ga slepo kuče tada napustiti.

Međutim, sumnjaju u to jer u okolini ima još dosta vrtova, a očigledno je i da se kolonija slepog kučeta proširila. Pokušavali su u rupe u zemlji da sipaju i vodu, ali ni to nije dalo rezultata.

Kako god meštani su slučajno u zemlji naleteli na životinju koja je bila veća od krtice, ali bez repa i bez očiju. Tako su daljim istraživanjem, saznali da se radi o slepom kučetu.

Ova se životinjska vrsta smatrala izumrlom tako da je nepoznato kako se pojavila ponovno u Hrvatskoj. Meštani sumnjaju da su došli preko Dunava, iz Srbije, ali ne znaju kako.

– Na osnovu viđenih fotografija radi se o slepom kučetu. Radosna je vest da postoji živa kolonija ovde na Vučedolu. Ovo nam je dragocen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom.

Doći će specijalizovana ekipa iz Zagreba i obaviti genetska istraživanja kako bismo saznali poreklo ovih vučedolskih glodara o čijem sam pronalasku već obavestio ministarstvo.

Ponudiće vlasnicima parcela neko prihvatljivo rešenje, na primer plati im nastalu štetu ili možda uhvatiti životinje i preseliti ih na neku drugu lokaciju  rekao je Pavao Dragičević iz Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrednosti Vukovarsko-srijemske županije.

Pas upucao svog vlasnika lovca i usmrtio ga

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

704 Shares
704 Shares
Share via
Copy link