Koronavirus

Hrvati u strahu od korone, vraćaju sa granice turiste iz Srbije i BiH

Putnici koji su iz Srbije i Bosne i Hercegovine tokom poslednja dva dana pokušali da uđu u Hrvatsku, a da pritom nisu imali valjani razlog potkrepljen dokumentacijom, vraćeni su sa granice u svoju zemlju, piše “Jutarnji list“.

To je, kako se navodi, rezultat pooštravanja mera na graničnim prelazima s tim Srbijom i BiH, s kojima je povezana većina novoobolelih u Hrvatskoj u poslednjih nedelju dana.

Za Jutarnji list je to potvrdio ministar unutrasnjih poslova i šef Nacionalnog štaba Davor Božinović, koji je rekao da su pojačane kontrole na tim granicama te se striktno kontrolišu propisane mere.

– Nakon što je došlo do novih slučajeva zaraze, a da su pritom većinom vezane za te zemlje, odmah u četvrtak počeli smo sprovoditi intenzivnije kontrole. Svatko ko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput ekonomskog interesa za našu zemlju – rekao je Božinović.

On je naglasio da Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema deset evropskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

O potpunom zatvaranju granica prema tim državama zasad se još ne razmišlja.

I dalje su na snazi mere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se preko hrvatske granice može ući samo u izuzetnim situacijama te putnici (osim onih u tranzitu) mogu ući u državu samo ako pokažu na granici dokaz da su vlasnici nekretnine u Hrvatskoj, ako imaju neki drugi neodložni lični razlog (odlazak na sahranu) ili ako imaju poslovni razlog ili je njihov dolazak ekonomski interes Hrvatske u šta se ubraja i uplaćen turistički aranžman ili noćenje.

Janković: Moguće vraćanje mere zabrane okupljanja, sad sve zavisi od građana

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
234 Shares
234 Shares
Share via
Copy link