Magazin Putovanja

„Lipa naša, nein danke“: Slovenci zgroženi cenama u Hrvatskoj, porciju lignji platili 28 evra

hrvatska-kafic
Foto: Ilustracija

Uvođenje evra u Hrvatskoj već ostavlja posledice po ekonomiju komšija, a cene ugostiteljskih usluga na Jadranu skočile su u nebo i pre sezone, pišu tamošnji mediji. Hrvati su svesni ove činjenice, a sada su se u to uverili i gosti iz Slovenije.

Topli prolećni dani i produženi praznični vikend izmamili su mnoge da dođu na hrvatsku obalu, a Slovenci su iz Hrvatske, osim odmora uz more, kući poneli i prazne novčanike, piše Sobotainfo.com.

Tako je poslednjih dana Fejsbuk prepun komentara ogorčenih Slovenaca koji su šokirani veoma visokim cenama u Hrvatskoj.

Naročito su aktivni u Fejsbuk grupi ‘Kampiranje je zakon‘ gde je objavljena fotografija računa iz jednog restorana u porečkom kampu, piše Jutarnji.

Naime, jedna Slovenka naručila je dva decilitra vina i dve kugle sladoleda. Cena? 24 evra…

Slično se desilo i poznatom slovenskom ugostitelju koji vodi lanac burger bara Lars & Sven. Pre nekoliko dana posetio je Umag i na Fejsbuku podelio fotografiju računa iz jedne konobe. Jednu porciju lignji platio je čak 28 evra.

– Što je najgore, lignje uopšte nisu bile jadranske – napisao je razočarani Slovenac.

Dodao je kako je možda i za Hrvatsku došlo vreme otrežnjenja.

Zgroženi Slovenci objavljivali su i cene pića i palačinki na običnim štandovima. Korisnica grupe ‘Kampiranje je zakon‘ objavila je da jedna palačinka s Nutellom u Poreču košta 6,50 evra, a pivo u jednom od porečkih restorana 5,10 evra.

– Ovo je bolesno. Mislim da ćemo se morati vratiti navici iz starih vremena kada smo sve nosili sa sobom – dodala je u komentaru korisnica.

Kako bilo, cene na hrvatskoj obali već su skočile u nebo, iako letnja sezona službeno počinje tek s prvomajskim praznicima.

– Kakve li će tek biti cene u glavnoj turističkoj sezoni – pitaju se Slovenci.

Cene 16 osnovnih životnih namirnica na Balkanu, u Srbiji najskuplji paradajz, u BIH so, a u Hrvatskoj jogurt

53 Shares
Share via
Copy link