Magazin

Hrvati u Vojvodini pronašli novu Meku za šoping

Malo vojvođansko selo na granici sa Hrvatskom postalo je svojevrsna šoping Meka za zapadne susede. Nakon prijema u Evropsku uniju, Hrvati su zbog privlačnih cena sve češće počeli da posećuju Bogojevo.

Sa svega oko hiljadu žitelja, Bogojevo, selo u vojvođanskoj opštini Odžaci, ima pet marketa i četiri specijalizovane prodavnice, četiri apoteke, dve menjačnice i tri restorana, a četvrti je u izgradnji. Kupuju se kuće u glavnoj seoskoj ulici, u kojima novi vlasnici nameravaju da otvore lokale, pišu Novosti.

Uslužne delatnosti cvetaju zahvaljujući graničnom prelazu Bogojevo – Erdut, kojim Hrvati masovno dolaze da pazare u Srbiji.

– Kupuju hranu, hemiju, kozmetiku, cigarete, alkoholna i bezalkoholna pića, sve moguće, i to u velikim količinama, jer je kod nas sve mnogo jeftinije, pa čak i njihovi proizvodi, kao što su „vegeta“, „smoki“, „Štarkovi“ slatkiši, „Dukatovo“ mleko i jogurt… Nema pravila, da li su radni dani ili vikend, mušterije iz Hrvatske stalno prave gužve – govori, u dahu, kasirka u bogojevačkom marketu, izvinjavajući se što prekida „intervju“ jer se opet stvorio red.

Bračni par iz Vukovara napunio je torbe potrepštinama za kuhinju, izvrsnim suhomesnatim proizvodima, cigaretama i pićima, a potom se uputio u apoteku po „digitalni tlakomjer“. Kažu da najskuplji aparat za merenje krvnog pritiska u Bogojevu košta 400 kuna, a isti takav u Hrvatskoj staje 1.885 kuna.

– Kupuju najviše lekove protiv bolova, koji se u Hrvatskoj ne mogu nabaviti bez recepta, kao i kreme svih vrsta, sirupe, dijetetske proizvode, dečju hranu, toplomere i razna pomagala, što je sve duplo skuplje kod njih – nabraja ljubazna apotekarka Adrien Zambo, i napominje da apoteka radi punom parom od osam do 21 sat.

Meštani Bogojeva kažu da, zbog navale kupaca iz Hrvatske, u prodavnice i apoteke odlaze rano ujutro ili predveče, kad se gužve smanje.

U Bogojevo u šoping stižu Slavonci i Baranjci iz Erduta, Dalja, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Belog Manastira, Bijelog Brda… Porodično ili sa društvom, dolaze i na ručak ili večeru u bogojevačke restorane „Ducko“, „Niš“ i „Beker“, gde uživaju u roštilju i ribljim specijalitetima.

U apotekama se najviše kupuju lekovi protiv bolova, kao i kreme, sirupi, dečja hrana…

– Tu su svakog dana, a naročito vikendom, već od 11 prepodne. Oni čine 90 odsto naših gostiju. Privlače ih ne samo povoljne cene, već, prvenstveno, kvalitetni i obilni obroci – naglašava konobar Emil iz restorana „Ducko“.

Predsednik Saveta MZ Bogojevo Atila Rupa kaže da su Hrvati pohrlili preko granice u Bačku posle ulaska u EU, koja im nije povećala kupovnu moć u sopstvenoj zemlji.

– Mi smo u Hrvatskoj ranije kupovali garderobu, električne uređaje i alat, jer je to tamo bilo jeftinije. Sad se i to obrnulo, pa su u Bogojevu za kupce koji prelaze granicu otvorene i gvožđare, farbare i prodavnica bele tehnike – navodi Rupa.

Granica obezbeđuje posao

Bogojevo je sedamdesetih godina prošlog veka imalo oko 3.000 stanovnika, devedesetih oko 2.000, a ažuriranjem biračkih spiskova za poslednje opštinske izbore utvrđeno je da ih ima 1.050.

– Mnogo je starog življa, jer su mladi otišli u potrazi za poslom. Selo živi zahvaljujući granici, koja obezbeđuje i posao u objektima na usluzi našim susedima – ističe predsednik Saveta MZ.

Pitali smo kamiondžije: Da li je šoferska tuga pregolema?

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

48 Shares
Share via
Copy link