Beograd Vesti

Ruši se hotel “Dom” iz 1929. godine, Beograd dobija još jedan štrčeći soliter (FOTO)

Hotel dom beograd 2
Foto: Instagram / beogradskiprojekti

Navikli smo da su na meti moćnog investitorskog lobija istorijska zdanja, koja se obično nalaze na centralnim lokacijama srpskih gradova, lukrativnim parcelama, pogodnim da se na njima izgradi novi “poslovno-stambeni” objekat.

Tako su u Novom Sadu srušene zgrade Komunalne banke i legendarne novosadske trščare, iako su ti objekti bili proglašeni spomenicima kulturno-istorijskog značaja i bili pod zaštitom države.

Na njihovom mestu su iznikle nove, moderne zgrade, poput Pupinove palate ili stambenog kompleksa Kraljev park, tako što je jednostavno sa njih skinuta zaštita, da bi investitorski kapital odneo pobedu.

Anestezirana javnost je samo ćutala, osim nekoliko stručnjaka, čiji glas nije bio dovoljno jak da bi odneo pobedu nad investitorskim lobijem udruženim sa gradskom vlašću.

Da Novi Sad nije jedino ružno pače u čitavoj državi, kojem istorijsko nasleđe nestaje zauvek, potvrđuje i najnoviji primer iz prestonice.

Nestaje hotel “Dom” iz 1929. godine

Naime, trenutno je u toku rušenje hotela “Dom” u Ulici Kralja Milutina, zdanja iz 1929. godine, čime će deo beogradske istorije nepovratno otići u zaborav.

Hotel Dom beograd
Foto: Instagram / beogradskiprojekti

Kako piše Instagram stranica beogradskiprojekti, reč je o još jednoj zloupotrebi u punom dosluhu sa nadležnim institucijama, koje su isticanje zaštite 2020. godine, umesto za proširenje ove liste i reviziju stanja na objektima, iskoristile za izdavanje dozvola, kojima su legalizovale rušenje istorijskog nasleđa.

Naravno, kao po pravilu, pored nepovratnog nestanka istorijske baštine, u planu je da novoizgrađeni objekat bude daleko veće spratnosti, čime će u potpunosti biti narušena visinska regulacija čitavog bloka.

Naime, planirani objekat na ovoj lokaciji treba da ima 4 podzemne etaže, prizemlje, 9 spratova i uvučenu etažu, umesto postojeće zgrade koja se sastoji iz prizemlja, jednog sprata i potkrovlja.

Još neke istorijske zgrade čeka slična sudbina

Prema pisanju medija, investitor je firma koju su osnovale supruge kontroverznog Zvonka Veselinovića i jednog od vlasnika kockarnice Mozzart. Objekat je u međuvremenu promenio vlasništvo.

Kako piše serbialive_beograd, nije u pitanju izolovana zloupotreba na konkretnom objektu, već je reč o 3. srušenom objektu, proisteklom upravo iz perioda između obnove zaštićenih zona u toku 2020. godine, koje su prethodno iste godine zvanično istekle.

Na meti su najpre bile Resavska 25, Mišarska 3, Hotel ,,Dom”, a prema nezvaničnim informacijama i zgradu u Admirala Geprata 14 čeka slična sudbina već do kraja ove godine.

Izvori: Instagram / Beogradski projekti, Instagram / serbialive_beograd

Stare novosadske građevine ostavljene da propadaju, podobni investitori trljaju ruke

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

235 Shares
235 Shares
Share via
Copy link