Citati Film

Hoakine, bravo i hvala! Najveći dar koji imam je mogućnost da koristim svoj glas za one koji ga nemaju

<img src="https://i.ytimg.com/vi/4Fl2h-nwGww

Glumac Hoakin Finiks dobitnik je Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu u 2020. godini. Prestižno priznanje glumac je dobio za svoju spektakularnu ulogu Džokera, u istoimenom filmu Toda Filipsa.

Dok je primao nagradu, Hoakin je sa pozornice uputio svetu važnu poruku, koju prenosimo u celosti:

Prepun sam zahvalnosti i ne osećam da sam iznad bilo kojeg svojeg nominovanog kolege ili bilo koga drugog u ovoj prostoriji, jer svi delimo istu ljubav – onu prema filmu.

Ovaj oblik izražavanja dao mi je najneobičniji život i ne znam gde bih bio bez njega’, započeo je Joaquin Phoenix i nastavio:

‘Ali mislim da je najveći dar koji mi je dao, ali i mnogim ljudima u industriji, mogućnost je da koristimo svoj glas za one koji ga nemaju. Razmišljao sam o nekim teškim problemima s kojima se kolektivno susrećemo. Nije važno govorimo li o rodnoj nejednakosti ili rasizmu, LGBT pravima ili pravima životinja, govorimo o borbi protiv nepravde.

Govorimo o borbi protiv uverenja da jedan narod, jedan čovek, jedna rasa, jedan pol, jedna vrsta ima pravo dominacije, ali i kontrole nad drugima. Mislim da smo postali jako nepovezani s prirodnim svietom, a mnogi od nas su krivi za egocentrični pogled na svet i verujemo da smo centar sveta. Ulazimo u prirodni svet i pljačkamo ga zbog njegovih resursa. Osećamo pravo da možemo veštačkim putem osemenjivati krave i krasti njihove bebe, a onda joj uzmemo mleko, koje je namenjeno njenom teliću, i stavljamo ga u kafu, naše žitarice.

Bojimo se ideje lične promene jer mislimo da trebamo nešto žrtvovati, odreći se nečega. No ljudska su bića tako kreativna i inventivna i možemo stvarati, razvijati i provoditi sisteme promena koji su korisni svim živim bićima i okolišu.

Celi sam život bio niko i ništa, bio sam sebičan. Ponekad sam bio okrutan, osoba s kojom je teško raditi i zahvalan sam što su mi mnogi od vas u ovoj prostoriji dali drugu priliku. Mislim da je to najbolje od nas – to što podupiremo jedno drugoga. Ne kada zbog grešaka i prošlosti odbacujemo jedni druge, već kada pomažemo jedno drugome da rastemo’, priveo je kraju svoj govor i potom se setio svog pokojnog brata, glumca Rivera Phoenixa rečima:

‘Kada je imao 17 godina, moj brat je napisao ove reči. Rekao je: ‘Kreni pomagati s ljubavlju i mir će uslediti’.

Oskar 2020: Južnokorejski film Parazit ispisao istoriju (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

141 Shares
141 Shares
Share via
Copy link