Magazin

Veliki hit Toma Džonsa više se neće izvoditi, jer banalizuje ubistvo žene

Tom Džons
Foto: Tanjug / AP

Pre početka ragbi utakmica i tokom poluvremena horovi su pevali hit Toma Džonsa ‘Delilah’. Ta pesma više se neće izvoditi širom Velsa, a ona je i službeno izbrisana sa spiska pesama Ragbi saveza Velsa (Welsh Rugby Union).

Iako je portparol stadiona Principality rekao za Sky News da je pesma uklonjena sa spiska 2015, sada su potvrdili da se više sigurno neće pojavljivati. Međutim, nema zabrane za posetioce utakmica koji žele da pevaju tu pesmu, piše Telegraf.rs.

Kontroverzni stihovi

Pesma ‘Delilah’ postala je sporna nakon što se digla buka oko kontroverznih stihova koji govore o tome kako je devojka Delajla izbodena nožem nakon što je njen ljubomorni suprug otkrio da ona flertuje s drugim muškarcem. Muž kasnije moli za oprost nad njenim mrtvim telom.

– WRU osuđuje porodično nasilje bilo koje vrste. Prethodno smo tražili savet od stručnjaka vezano uz pitanje cenzuriranja pesme i uz dužno poštovanje svesni smo da je to problematično i uznemirujuće za neke obožavatelje – rekao je portparol.

Velšanin Tom Džons komentarisao je sporne stihove i rekao kako su ljudi pesmu shvatili previše doslovno, odbacivši tvrdnje da se trivijalizira nasilje nad ženama.

David Ivan, čija se velška himna ‘Yma O Hyd’ sada peva po stadionima, rekao je tim povodom:

– Pesma o ubistvu nastoji da trivilajizuje ideju ubistva žene. Šteta je što su ove reči sada uzdignute do statusa sekundarne nacionalne himne.

Svejedno, protivi se zabrani izvođenja te pesme.

– Zabrana pesama nije nešto što bih ikada zagovarao – čak i da je moguće.

Izvor: Telegraf.rs

„Ima da je je*eno otpevam, dušo“: Veliki hit zapravo je oproštaj pred smrt besmrtnog Fredija (VIDEO)

23 Shares
Share via
Copy link