Balkan Vesti

Haradinaj: Ujedinjenje sa Albanijom 2025. Vučić odgovara da Srbija nije plitak potok

vucic i haradinaj
Printscreen

Bivši premijer nezvanične države Kosovo i oficir OVK Ramuš Haradinaj zapretio je danas Evropskoj uniji da će Kosovo organizovati referendum o ujedinjenju sa Albanijom 2025. godine ukoliko im se ne omogući napredak ka punopravnom članstvu u ključne međunarodne organizacije.

Haradinaj, u ovom trenutku kandidat za predsednika Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova, smatra da EU ignoriše Kosovo na njegovom putu ka članstvu u NATO, Ujedinjenim nacijama i EU.

On poručuje da Kosovo ne može da prihvati zamrznuti sukob, kao ni da čeka dok „drugi ne budu raspoloženi da zatvore mnoge otvorene teme“.

– Mi ćemo izaći na na referendum za ujedinjenje sa Albanijom, imajte to na umu. Ne zato što mi tako želimo, već zbog toga što već 20 godina Zapadu dajemo reč da želimo da poštujemo zajedničku viziju da se evroatlansko Kosovo pridruži EU, uđe u NATO, postane član UN, da ga Srbija prizna – kaže Haradinaj, a prenosi list Danas.

On je tokom predstavljanja svog izbornog programa upitao „šta će se dogoditi za četiri ili pet godina ako na Kosovu ne bude napretka“.

– Da li ćemo prihvatiti ono u šta su pokušali da me ubede, da je Kosovo umorno, slabo, da ne možemo da imamo vojsku i energetsku nezavisnost. Zar treba da sedimo i imamo dijalog da se odvojimo od Srbije – pita se Haradinaj.

Vučić: Ovo nije pretnja samo Srbiji, već čitavom svetu

Predsednik Srbije komentarisao je izjavu Ramuša Haradinaja rečima da su ovakve poruke pretnja ne samo državi Srbiji, nego celom regionu i čitavom svetu, poručujući mu da „nismo poput nekih koje će da preskaču kao plitak potok”.

On poručuje da se Srbija neće odgovarati na preteći način na ovakve provokacije.

– Na to ne treba uzvraćati pretnjom. Vi radite šta god hoćete, a mi ćemo imati dobar i adekvatan odgovor. Građani ne treba da brinu – izjavio je Vučić u Palati Srbija, a preneo Danas.

On očekuje reakcije iz Brisela i Vašingtona, ocenjujući da je neko iz Srbije poslao neku sličnu poruku „skoro bi nas bombardovali“.

Predsednik Srbije je dodao da je Haradinaj kandidat za predsednika Kosova i da ukoliko pobedi na tim izborima može doći do ostvarenja ovih pretnji i vrlo nepovoljne situacije.

– Na to ćemo da reagujemo. Ja nikome ne pretim, ali stvaranje Velike Albanije jeste pretnja i Srbiji, kao i regionu i svetu“ – zaključio je.

Valja podsetiti da je Haradinaj postao premijer Kosova zahvaljujuči glasovima i podršci Srpske liste na Kosovu, koja sve svoje poteze povlači u dosluhu sa vlastima u Beogradu.

Vesiću zabranjen ulaz na Kosovo, jer predstavlja opasnost po bezbednost

16 Shares
Share via
Copy link