Magazin

Novinar Gvozden NIkolić primio orden od predsednika Srbije za izuzetne zasluge u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva (Ispravka)

gvozden-nikolic-aleksandar-vucic
Gvozden Nikolić i Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Novinar Gvozden Nikolić obratio se portalu Luftika sa zahtevom na odgovor u vezi sa tekstom koji smo objavili 16.2.2022. godine pod naslovom „SNS novinar Gvozden Nikolić dobio odlikovanje od Vučića za pretnje, uvrede i spinovanje“.

Njegov odgovor objavljujemo u celosti:

„Poštovani, obraćam vam se ovim dopisom povodom objave vesti na vašem portalu na veb adresi www.luftika.rs od dana 16.02.222. godine gde ste u naslovi vesti koja se tiče „Odlikovanja novinara Gvozdena Nikolića“ za „Izuzetne zasluge u javnim delatnostima posebno u oblasti novinarstva“ naveli, citiram: „SNS novinar Gvozden Nikolić dobio odlikovanje od Vučića za pretnje, uvrede i spinovanje“.

U samom naslovu, izneli ste niz neistina, te u vezi s tim zahtevam da se naslov sporne objavljene vesti izmeni. Dakle, prvo što je neistinito u spornom naslovu je to što ste naveli da sam SNS novinar. Istina je, da ja, Gvozden Nikolić, nisam član niti SNS-a, niti bilo koje političke partije. Svoj poziv novinara obavljam savesno, pošteno, objektivno… Povodom svake teme o kojoj izveštavam, na bilo koji način koji mi profesija nalaže i dozvoljava, uvek se maksimalno trudim da izvestim u skladu sa ISTINOM, tj da se, žargonski rečeno, ništa ne prećuti i da se sve prikaže onakvim kako jeste, dakle istinito (cela ISTINA).

Smatram da sam upravo iz tih razloga i dobio gore pomenuto odlikovanje od Predsednika republike Srbije Aleksandra Vučića. Dakle, drugo na šta ukazujem je te da Odlikovanje koje sam dobio na Dan državnosti Republike Srbije 15.02.2022. nisam dobio iz razloga koji su objavljeni u naslovu vesti Vašeg portala od 16.02.2022. (za pretnje, uvrede i spinovanje) već za „izuzetne zasluge u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva“.

Sam naslov ne ulazeći u sadržinu teksta koji sledi ispod istog, je neistinit u delovima koje sam naveo u ovom zahtevu, pritom da isti ima i uvredljiv sadržaj i dovodi u zabludu svakog ko ga je video ulazeći na sajt Vašeg portala. Dakle, ne samo da je neistinit već i uvredljiv za mene, ne samo kao novinara već i kao čoveka.

Sve i da nije uvredljiv, ako vi smatrate, neistinit je sigurno. Ovim naslovom niste uvredili samo mene, već ste, po mom skromnom mišljenju uvredili sve ostale novinare koji se bave ovim poslom na način na koji ja to činim (savesno, pošteno, objektivno i istinito) kao i najveću instituciju u našoj državi Srbiji Predsednika Republike koji, po vašem naslovu, deli odlikovanja za pretnje, uvrede i spinovanja.

Ovaj zahtev neka ima kolegijalni karakter prema vašoj medijskoj kući, jer nikome nije cilj da svoja prava brani prvenstveno pred sudom, na šta smatram da u ovom slučaju imam pravo u skladu sa čl. 84 Zakona o javnom informisanju i medijima.

Dakle, nadam se da se nećemo videti na sudu, već da ćete izaći u susret mom Zahtevu koji je predmet ovog dopisa i otkloniti sporne navode iz naslova predmetne vesti. Sve u svemu smatram da ako ste saglasni sa mojim zahtevom izmenite sporni naslov vesti na sledeći način a sve kako bi se izbegli neželjeni eventualni sudski procesi.

Dakle, naslov u skladu sa istinom i pravim stanjem stvari mora da izgleda ovako:

NOVINAR GVOZDEN NIKOLIĆ, PRIMIO ORDEN OD PREDSEDNIKA SRBIJE ZA IZUZETNE ZASLUGE U JAVNIM DELATNOSTIMA, POSEBNO U OBLASTI NOVINARSTVA.

Odgovor objavite u roku koji je predviđen u članu 87 Zakona o javnom informisanju i medijima, a sve u skladu sa članom 96 i članom 97 Zakona o javnom informisanju i medijima. Ukoliko pak ne postupite u skladu sa navedenim članom pomenutog Zakona biću prinuđen da svoja prava prvenstveno zaštitim u skladu sa članom 88 Zakona o javnom informisanju i medijima.

Opreza radi, dostavljam Vam uz Dopis i fotokopiju sa Vašeg sajta, za slučaj da dođete u zabludu o kojoj se tačno vesti radi.

S poštovanjem,

Kolega Gvozden Nikolić“

Share via
Copy link