Magazin

Čuvenu bosansku poslasticu na Balkanu obožavaju, a našla se na listi 100 najgore ocenjenih jela

gurabija

Tradicionalna bosanska poslastica gurabija našla se na listi od 100 najgore ocenjenih jela u svetu, gde je zauzela 90. mesto s ocenom 2,8.

Naime, svetski gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio listu najgore ocenjenih jela prema njihovim korisnicima.

Tako se na listi našla i gurabija, koja se često smatrala siromašnom poslasticom jer za nju nije bilo potrebno mnogo sastojaka.

„Klasična bosanska poslastica, gurabija je vrsta okruglog, pljosnatog kolačića od prhkog testa koji se obično pravi od brašna, šećera i ulja. Veruje se da ovaj slatki specijalitet ima istočnjačko poreklo, te je neizostavan deo kulture, tradicije i kulinarskog nasleđa celog Balkana“, napisali su na stranici Taste Atlasa.

Objasnili su da gurabija takođe može da dolazi u različitim varijantama, a često se dodaju i sastojci poput jaja, praška za pecivo ili sode bikarbone, maslaca ili margarina te mlečni proizvodi poput pavlake, jogurta ili mleka.

Nezaobilazni sastojak je svakako i šećer, a Taste Atlas ističe kako se gurabija posipa vanilin šećerom, a neki dodaju i koricu limuna, orašaste plodove i suvo voće.

„Osim sastojaka koji se koriste za izradu deserta, kolačići se mogu razlikovati i po veličini, obliku i dekoraciji. U Bosni i Hercegovini se kolačići često ukrašavaju viljuškom ili nožem, dok je istinska prepoznatljivost bosanskih gurabija kockica šećera koja se utiskuje u sredinu kolačića pre nego što se ispeku“, objasnili su.

Takođe, naveli su da se gurabija može pronaći s nešto drugačijim ukusom u Albaniji, Makedoniji i Srbiji. Posebno su istakli i tuzlanske gurabije koje se prave s dodatkom pekmeza od jabuke.

„Bosanskohercegovački grad Tuzla, s druge strane, poznata je po svojim gurabijama s pekmezom od jabuka (kuvan sok od jabuka), varijanti koja je karakteristična za bosanske muslimane. Ovi kolačići ne poznaju verske granice jer ih za verske praznike i slavlja podjednako pripremaju i muslimani i hiršćani“, ističu.

Gurabije se obično služe uz šolju kafe ili čaja, a možete ih jesti i za doručak uz šolju mleka, piše Klix.ba.

5 recepata za najbolja tradicionalna ruska jela koja će vas zagrejati i na debelom minusu

Izvor: NovaKlix.ba

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

17 Shares
Share via
Copy link