Magazin

Drevno groblje 200 humki bez posmrtnih ostataka, misterija na čiji odgovor se decenijama čeka

finska
Foto: sg-naturephoto.com/Shutterstock

Nebična priča o ljudskoj civilizaciji dolazi nam sa krajnjeg severa Evrope.

Drevno groblje u Finskoj već decenijama zbunjuje arheologe zbog toga što u njegovim humkama nije pronađen nijedan ljudski posmrtni ostatak.

Groblje se nalazi na ivici arktičkog kruga u mestu Tainiaro gde su zime duge i izuzetno oštre. Lokalitet je prvi put otkriven 1959. godine, a detaljno proučavan krajem 80-ih, prenosi RTS članak sa sajta “Science alert“.

Hiljade predmeta je opisano, a arheolozi su kasnije utvrdili da se radi o peščanom tlu, izmešanom sa pepelom.

Nijedan ljudski posmrtni ostatak nije otkrivek u desetinama plitkih humki, zbog čega su stručnjaci bili zbunjeni šta je dovodilo ljude da se okupljaju na šumovitim obalama arktičkog estuara.

SawToothedStoneToolFinlandGravesite-768x432
Foto: Aki Hakonen

Nova studija, međutim, predvođena arheologom Akijem Hakonenom sa Univerziteta Oulu potvrđuje da se radi o groblju sa oko 200 humki koje su iskopale nomadske zajednice iz kamenog doba pre oko 6.500 godina.

– Iako nije otkriven nijedan ostatak kostiju, Tainiaro jeste bilo groblje – kaže Hakonen.

Tu tvrdnju on i njegov tim zasnivaju na opsežnim otkopavanjima, pa onda uporednim poređenjima sa oblikom, veličinom i sadržinom drugih lokaliteta iz tog doba u Finskoj.

Kiselo zemljište tog područja tokom hiljada godina je razgradilo kosti pokopane u humkama, ali su hiljade kamenih predmeta i delova grnčarije ostali netaknuti.

5 misterija vezanih za ubistvo Vanje: Zločin potresao Balkan, a mnoga pitanja i dalje bez odgovora

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link