Magazin

Misterija čoveka u belom čije telo je pre 73 godine pronađeno sa jezivom porukom konačno blizu razrešenja

344135_somertonman2_ls
Foto: Wikipedia

Pitanje staro 73 godine i dalje intrigira Australijance: Ko je čovek u belom čije telo je pronađeno sa morbidnom porukom?

Tvrdnje jednog akademika iz Južne Australije da je identifikovao „čoveka iz Somertona“ kao 43-godišnjeg inženjera elektrotehnike iz Melburna mogle bi konačno da daju odgovore u jednom od najzloglasnijih slučajeva u Australiji.

Već 73 godine, identitet dobro obučenog muškarca pronađenog spuštenog pored morskog zida plaže Somerton, južno od Adelaide, 1948. godine bio je misterija – ostavljajući prostora za teorije o odbačenim ljubavnicima i hladnoratovskim špijunima.

Kada se niko nije javio da identifikuje „čoveka iz Somertona“, vlastima su ostali samo zagonetni tragovi koji bi ih vodili. Sako i kravata sa odsečenim etiketama, neiskorišćene karte za voz i autobus – i komad papira sa odštampanim rečima „tamam shud“, što na perzijskom znači „gotovo“.

Profesor Derek Abot sa Univerziteta u Adelaidi rekao je da veruje da je čovek pronađen 1. decembra 1948. godine Karl „Čarls“ Veb, 43-godišnji inženjer elektrotehnike iz Melburna.

Policija Južne Australije nije objavila izjavu o identitetu muškarca niti je dala najnovije informacije o sopstvenoj istrazi nakon ekshumacije tela čoveka prošle godine.

Od mrtvozornika će biti zatraženo da potvrdi identifikaciju.

Veb je rođen 1905. godine, ali je kasnije identifikovan „kao osoba bez dosijea o smrti“, rekao je Abot.

Sve je počelo ujutro 1. decembra 1948. na plaži Somerton Park u Adelaidi. Policija je stigla na lice mesta nakon što je primila poziv o telu muškarca srednjih godina koje leži u pesku, do pola naslonjen na morski zid.

Njegovo telo pronašla su dva muškarca. Policija je na licu mesta ustanovila da se se radi o telu čoveka koji je bio u 40-im, elegantno obučen.

U džepovima je imao autobusku kartu koju je kupio dan ranije, što ukazuje da ima nije bio prisutan u Somertonu ranije nego prethodnog popodneva.

Imao je i nekorišćenu drugu klasu železničku kartu do obližnjeg predgrađa po imenu Henli Bič, aluminijumski češalj, poluprazno pakovanje žvake, kutiju šibica i, što je najčudnije od svega, pakovanje cigareta marke Armi Club koje zapravo sadržavao cigarete druge marke zvane Kensitas.

Na njegovom telu, nije bilo očiglednih znakova nasilja, pa su istražitelji prvobitno zaključili da je muškarcu pozlilo, seo i naslonio se na zid da se odmori, zaspao ili se onesvestio i umro tokom noći.

Nije uspeo ni pokušaj da ga otkriju uz pomoć zuba jer se oni nisu poklapali ni s jednim kartonom u zemlji. Kasnije su u odelu pronašli tajni džep u kojem se nalazio komad papira na kojem je pisalo “tamam shud“, persijski izraz koji znači “završeno, gotovo“. Posle je otkriveno da je taj komad papira otrgnut iz retke kopije knjige napisane u 12. veku.

Policija je kasnije pronašla knjigu iz koje je bila istrgnuta ta stranica, a u njoj je bio otisak nekakvog koda ispisanog slovima koji niko nikad nije uspeo da dešifruje. U knjizi su pronašli telefonski broj stanovnice Džesike Elen Tompson koja je tvrdila da muškarca nikad u životu nije videla. Policija ju je nakon detaljnog ispitivanja precrtala s liste osumnjičenih, a godinama nakon njene smrti njena ćerka Kejt je otkrila da je njena majka tečno govorila ruski, te da je ceo život sumnjala da joj je majka ruska špijunka.

Kejt tvrdi da veruje da je njena majka poznavala muškarca, a supruga njenog pokojnog brata Robina smatra da je Robin dete muškarca s plaže i Džesike Elen.

Porodica je zatražila da se sprovede DNK testiranje kako bi se dokazalo da li je to istina, a u oktobru ove godine je to odobreno, ali testiranje se tek treba uraditi.

Lekari su tom prilikom utvrdili da nije umro prirodnom smrću, već su zaključili da se radi o ubistvu ili samoubistvu, a kao uzrok smrti su sumnjali na otrov.

Niko se nije pojavio da identifikuje muškarca, pa je on postao poznat kao „Muškarac iz Somertona“, prenosi Stil.

Novinarka nestala minut pre uključenja „uživo“, misterija stara 27 godina još uvek je nerasvetljena

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link