Koronavirus Svet

U Grčkoj podignuti dronovi da kontrolišu mere protiv okupljanja za Uskrs

grcka-dron

Da ste pročitali ovaj naslov pre samo šest meseci, pomislili biste da vas neko zavitlava ili da je opisan scenario za apokaliptični holivudski film. Ali nije. Grčka Vlada je zaista naredila nadletanje gradova i sela dronovima, nadgledanje crkava i neprestane policijske patrole na ulicama tokom Uskrsa u doba korone.

Zabrinost vlasti za širenje epidemije je velika, pa su zabranjeni svi izlasci tokom najsvetijeg praznika.

– Ovaj Uskrs je drugačiji. Nećemo ići na selo. Nećemo roštiljati u dvorištima. Nećemo ići u crkve. I, naravno, nećemo se okupljati u kućama i stanovima sa rodbinom i prijateljima – rekao je portparol Vlade Grčke Stelios Petsas, prenosi Guardian.

Grčka se dosad dobro držala u borbi sa pandemijom, a produženi vikend u izolaciji vlasti vide kao ključnu kariku da se širenje virusa zaustavi.

Do danas, 108 ljudi je umrlo u zemlji od 11 miliona stanovnika, što je manje nego ijedna članica Evropske Unije.

Grčka je danas ima najuspešniju strategiju u borbi sa virusom u Evropi, pokazuju 2 ključne statistike: stopa smrtnosti i broj kritičnih slučajeva na broj stanovnika.

Međutim, ne podržavaju svi Vladine mere tokom Uskrsa. Episkop Krfa Nektarios je ove sedmice pokazao otvoreni revolt, tako što je služio službu, uključujući prišeće vernika iz jedne kašičice. Na službi su bili i gradonačelnik Krfa i njegov savetnik.

grcka-svestenici

Ministar civilne zaštite Nikos Hardalias najavio je da će kazne za kršenje izolacije biti povećane sa 300 na 600 €.

Opšta izolacija u Grčkoj se primenjuje od subote uveče do ponedeljka u ponoć. Tokom karantina, samo u atinskoj oblasti Atika će biti raspoređeno dodatnih 5.000 policajaca.

Rastu cene u Grčkoj zbog pandemije virusa korona?

 

10 Shares
Share via
Copy link