Magazin Putovanja

Letovanje u Grčkoj od 2024. biće skuplje, sprema se udar na turiste, evo šta sve poskupljuje

Grčka ostrva
Foto: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Grčka vlada namerava da poveća turističke takse i usmeri očekivani prihod od 600 miliona evra u fond za sanaciju štete koje izazivaju klimatske promene, izjavio je premijer te zemlje Kirijakos Micotakis.

Turistička taksa za najjeftinija noćenja u apartmanima će, umesto dosadašnjih 0,5 evra za noć dogodine iznositi 1,5 evra, a taksa za noćenja u hotelima sa pet zvezdica će poskupeti sa četiri na deset evra za noć, prenosi portal Sibiz (SEEbiz).

Micotakis je dodao da će prioriteti ovog fonda biti “najbrža moguća mobilizacija za spašavanje života u katastrofama s kojima ćemo se suočiti u budućnosti”, kao osiguravanje finansijskih sredstava za odbranu od klimatske krize.

NOVI IZNOSI TURISTIČKIH TAKSI

  • 1,5 evra po danu za sobe za izdavanje
  • 3 evra za hotele sa tri zvezdice
  • 7 evra za hotele sa četiri zvezdice
  • 10 evra za hotele sa pet zvezdica

Nakon razornih požara u julu, a potom i krajem avgusta koji su poharali više od 150.000 hektara, Grčku su početkom septembra pogodile katastrofalne poplave.

Na fejsbuk stranici “Grčka uživo” takođe je nedavno objavljeno koliki će biti novi nameti turistima u Grčkoj.

Tako će za sobe u apartmanima taksa umesto 0,5 evra po osobi dnevno biti povećana na 1,5 evra. To znači da će četvoročlana porodica za 10 dana odmora u Grčkoj samo za turističku taksu za boravak u iznajmljenom smeštaju morati da plati 60 evra, umosto dosadašnjih 20 evra.

Turistička taksa za boravak u hotelima sa tri zvezdice biće podignuta na tri evra dnevno po osobi, što će četvoročlanu porodicu koštati 120 evra za 10 dana odmaranja.

U hotelima sa četiri zvezdice taksa će biti sedam evra po osobi dnevno, tako da će porodica koja odluči da tamo borovi tokom letovanja samo za taksu morati da izdvoji 280 evra.

Turistička taksa za boravak u hotelima sa pet zvezdica biće podignuta sa četiri na 10 evra dnevno po osobi, što znači da će četvoročlana porodica samo na ime boravišne takse morati da iskešira čak 400 evra, umesto sadašnjih 160 evra, za 10 dana odmaranja.

Grčka na više od 200 plaža uvodi spravu koja je spas za mnoge na moru

Izvor:  Telegraf Biznis

Čitajte Luftiku na Google vestima

29 Shares
Share via
Copy link