Magazin

Grčka na više od 200 plaža uvodi spravu koja je spas za mnoge na moru

grcka-plaze-mobilnost
Foto: Nia Bell / Alamy / Alamy / Profimedia

Turistima koji imaju problema sa mobilnošću će ovog leta biti olakšano plivanje u moru.

Ovog leta u Evropi, posebno u Grčkoj, posetioci plaža koji imaju poteškoće u kretanju imaće više mogućnosti da plivaju u Mediteranu. Počevši od maja, više od 200 stolica biće postavljeno na plažama kako bi se pomoglo putnicima da pristupe moru u Grčkoj i nekoliko susednih zemalja, uključujući Italiju i Kipar.

Na svakoj lokaciji, drvena staza vodi do stolice na solarni pogon, piše Nova.

Korisnici se prebacuju na ležaljke i „voze“ u vodu preko uređaja za daljinsko upravljanje koji je dostupan na plaži ili dostavljen u njihov hotel uz prethodnu najavu.

Kada uđu u more, mogu da se podignu iz stolice, a kada žele nazad do priključne stanice vraćaju se u stolicu.

Sprava „Seatrac“ im omogućava da zaobiđu pesak, što može biti opasno za ljude koji koriste invalidska kolica, štapove ili hodalice. Takođe im omogućava da uživaju u moru.

grcka-plaze-mobilnost
Foto: Travelnia / Alamy / Alamy / Profimedia

– Seatrac ne pruža samo nezavisan pristup moru. Pruža dostojanstvo i nezavisnost ljudima sa poteškoćama u kretanju koji žele da uživaju u plivanju – rekao je Ignatios Foti, jedan od grčkih pronalazača inovativnog uređaja za plažu.

– Oni mogu da biraju gde žele da idu i mogu da zamole svoje prijatelje da im se pridruže, a ne obrnuto.

– U 2022. imali smo više od 40.000 upotreba -rekao je Foti i dodao da kompanija planira da se proširi unutar Evrope, a zvaničnici na američkim Devičanskim ostrvima, u Španiji i Hrvatskoj su takođe izrazili interesovanje.

„Seatrac“ je nastao iz razgovora između Fotija, vazduhoplovnog inženjera, i prijatelja Grka koji koristi invalidska kolica koji mu je rekao da mu se ne sviđa kad ga unose u vodu kao „vreću krompira“.

Grčkoj očajnički potrebni sezonski radnici, uvode se olakšice za Srbe

Share via
Copy link