Magazin

DEFINITVNO: Srbi ne mogu u Grčku do 1. jula, a ovo je zvaničan razlog za tu odluku

“Grčka mora da poštuje odluke EU” – ovim rečima počinje zvanično saopštenje turističkim agencijama u Srbiji.

Konvoj od pet autobusa sa srpskim turistima danas je trebao da krene put Evie, Parge i Halkidikija. Turisti su bili spakovani, vodiči i vozači spremni, autobusi napunjeni gorivom.

Kolona dugačka 20 kilometara automobila sa srpskim tablicama čekala je ceo dan na bugarsko-grčkoj granici. Oko podneva je javljeno da granica, izgleda, neće biti otvorena, pišu Novosti.

“Grčka mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama, To se, takođe, odnosi na putnike iz Srbije. Ovi turisti će moći da uđu u zemlje EU od 1. jula”.

Ovako glasi saopštenje koje su danas kasno popodne dobile srpske turističke agencije.

– Definitivno do 1. jula srpski turisti neće moći da uđu na teritoriju Grčke, svi smo zatečeni i molimo turiste za strpljenje – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije JUTA.

Agencije su prošle nedelje dobile nove cenovnike od grčkih hotelijera i smeštaj je, u proseku, bio od 20 do neverovatnih 40 odsto jeftiniji.

Nažalost, gaf grčkih vlasti da prvo obećaju, a onda odluče da ne otvore granicu teško će uticati na ovu sezonu.

Kako nezvanično saznajemo, agencije su danas trebale da potpišu ugovore o čarter letovima sa “Avioletom”, ali je to odloženo.

Prvi čarteri trebalo je da polete početkom jula, ali u agencijama više nisu sigurni da se Grčka neće ponovo predomisliti i promeniti odluku o otvaranju granica.

Kakve će biti posledice u Grčkoj zbog neotvaranja granica za srpske turiste – tek ćemo znati, ali među srpskim agencijama je ponovo iznet zahtev da se ova sezona “ukine”.

Naime, naše agencije su dale kaparu grčkim hotelijerima, koju oni ne žele da vrate, a višemesečnu neizvesnost ne mogu da finanasijski da podnesu.

Podsetimo, direktorka Turističke organizacije Grčke Sofija Lazaridu čitavo jutro, prema njenim rečima, pokušavala je da reši situaciju sa srpskim turistima koji, u koloni dugačkoj 20 kilometara, čekaju satima da uđu u Grčku kako bi stigli Egejskog mora.

– Čitav dan pokušavamo da rešimo problem jer su nama srpski turisti važni i zbog toga imamo specijalan sporazum sa Srbijom o kretanju ljudi, a to naročito važi za grupne dolaske turista – rekla je ranije danas Lazaridu.

Srpski turisti ogorčeni: Poveo sam sina, ima 9 meseci; Pritisak na vladu Grčke da otvori granice

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
37 Shares
Share via
Copy link