Srbija Vesti

Grci pobesneli što nisu obavešteni da im 11 tona srpskog oružja preleće preko glava

Olupina aviona na mestu nereće
Foto: AP Photo/Giannis Papanikos, Nova.rs

Grčka će uložiti protest Srbiji zbog toga što nije blagovremeno obaveštena o naoružanju u ukrajinskom avionu koji se u subotu uveče srušio u blizini grada Kavale na severu zemlje, saopštili su u ponedeljak (18. jul) diplomatski izvori.

– Ambasador Grčke u Beogradu uskoro će izdati demarš da je Srbija prethodno trebalo da obavesti Grčku o prirodi tereta aviona – rekao je diplomatski a prenose mediji.

Podsetimo, avion, Antonov An-12 koji je prevozio 11,5 tona naoružanja i vojne opreme proizvedenih u Srbiji, uključujući minobacače i granate za obuku, pao je u plamenu, eksplodirajući pri udaru u polja kukuruza u subotu veče oko 20 časova.

Poginulo je osam ukrajinskih članova posade.

Ranije je pilot prijavio problem sa motorom i dobio je dozvolu za prinudno sletanje u Kavalu, ali je signal aviona izgubljen ubrzo nakon poziva u 19.42.

Slike sa lica mesta prikazuju krhotine iz aviona, kojim je upravlja ukrajinska kargo avio-kompanija Meridian, razbacane po poljima.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u nedelju ujutro da je naoružanje koje je avion prevozio, proizvela odbrambena industrija Srbije. Poleteo je u subotu u 18.40 GMT iz Niša u Srbiji, a kupac je bilo ministarstvo odbrane Bangladeša.

Grčke vlasti su ogradile lokaciju u subotu, a kasnije su zabranile kretanje u tom području, savetujući obližnjim stanovnicima da drže zatvorena vrata i prozore, dok vatrogasci sa specijalnom jedinicom za reagovanje na katastrofe istražuju područje.

Zvaničnik vatrogasne brigade rekao je u nedelju ujutro da bela prašina lebdi u vazduhu. Grčke vlasti su uveče saopštile da su testovi pokazali da supstance oslobođene u vazduhu nakon nesreće nisu toksične ili opasne po javno zdravlje.

Grčke opozicione stranke optužile su konzervativnu vladu da nije pružila informacije o teretu i pozvale je da dalje istraži incident.

Tužilac je pokrenuo istragu o nesreći.

Izvor: slobodnaevropa.org

Firma koja je slala mine za Bangladeš od 100 dinara vrtoglavo narasla do 55 miliona €

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

165 Shares
165 Shares
Share via
Copy link