Magazin Putovanja

U Grčkoj od danas otvorene prodavnice nakon 5 meseci. U 3 mesta su još zatvorene, a Srbi se neće obradovati

protesti u grčkoj
Foto: Facebook/ protesti u grčkoj

Danas su nakon pet meseci u većini Grčke ponovo otvorene prodavnice i maloprodaje osim u Solunu, Patri i Kozaniji. Kao jedan od načina za olakšavanje mera koje su na snazi, grčka Vada je pre desetak dana donela odluku da će se sve maloprodajne radnje otvoriti i nakon dužeg vremena početi sa radom.

Presrećni i izmučeni vlasnici radnji, a među njima i oni u Solunu, Patri i Kozaniju, pripremili su svoje objekte i napunili ponovo rafove sezonskom robom spremni za novi početak.

A onda je Vlada naprasno pre dva dana promenila svoju odluku i rekla da će radnje u Solunu i Patri ipak ostati zatvorene dok na Atici koja se nalazi u visokom crvenom riziku biti otvorene.

Uprkos naredbi Vlade, ogorčeni i ljuti prodavci u Patri danas su otvorili svoje lokale, upalili svetla, ali bez osoblja i usluživanja mušterija.

protesti u grčkoj
Foto; Facebook/Grčka protesti

U Solunu su ispred lokala postavili crne zastave, a u Patri su u izloge stavili smrtovnice na kojima piše “Sa odlukom vlade mi smo živi – mrtvi (živi sahranjeni)” Žao nam je što ne možemo da vas uslužimo”.

I to nije sve…

Kako bi sve bilo još apsurdnije, u oblastima u kojima prodavnice počinju da rade, Grci pre odlaska u kupovinu moraju poslati sms, a dozvolu za kupovinu moraju dobiti i od države i od prodavnice.

U “šopingu” mogu biti najviše 3 sata, ali samo pod uslovom da nisu izlazili u kupovinu u poslednja 24h. Čekaju da im država odobri izlaz, a zatim i da im prodavnica potvrdi da mogu doći.

Mogu i telefonom pozvati i najaviti se prodavnici, a prodavnice moraju imati narudžbinu i najavu kupca kao dokaz!

U redu ispred prodavnice ne sme biti više od 9 ljudi, razdaljina između njih mora biti metar i po, a unutar radnje može biti jedna osoba na 25m2. U prodavnici se smeju zadržati maksimum 10 minuta.

Izvor: Grčka info

Ministarka turizma bukvalno izmislila da Grčka otvara granice za građane Srbije

 

12 Shares
Share via
Copy link