Putovanja

Grčka rampa ostaje spuštena za srpske turiste, Mađarska zatvara sve granice

zatvorena granica

Mnogobrojni turisti iz Srbije su se nadali da će u septembru moći da se domognu grčkog primorja, ali ta država je odlučila da granice i dalje ostanu zatvorene za srpske državljane.

Produžavanje konkretnih mera je deo niza ograničavanja koja će isto tako biti na snazi još dve nedelje, izjavio je zamenik grčkog ministra civilne zaštite Nikos Hardaljas na konferenciji za novinare.

Prethodna odluka, kojom je zatvorena kopnena veza između Grčke sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ističe 31. avgusta, a danas se ta zabrana produžava do 15. septembra, piše b92.

Portpalor grčke Valde Stelio Pecas najavio je večeras na redovnom brifingu s novinarima, da će većina mera biti produžene, a među njima su i one koje se odnose na kopnene granice.

Pojedini grčki portali su preneli informaciju da će građani S. Makedonije od 1.septembra moći ući u Grčku sa negativnim testom, ali ta informacija nije zvanično potvrđena.

Usled povećanja zaraženih slučajeva najavljeno je i uvođenje mera zaštite na Zakintosu. Istovremeno, specijalni režim na Parosu, Antiparosu, Mikonosu, Halkidikiju i Haniji (Krit) produžava se za 14 dana.

Restriktivne mere produžene su za još 14 dana na Kritu, u Solunu, na Atici, Larisi, Kardici, Pieria i u opštinama Volos, Rodos, Kos. I dalje ostaju na snazi posebne mere ulaska u zemlju stanovnika Izraela, dok će se pojačane kontrole obavljati na putnicima koji dolaze iz Švedske, Belgije, Rumunije, Malte, Albanije, Severne Makedonije, Španije.

Istovremeno, negativni test na koronavirus više nije obavezan za one koji dolaze iz Holandije.

U Grčkoj je u poslednja 24 sata registrovano 270 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je još pet osoba, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Među novozaraženima 26 je otkriveno kod putnika na ulasku u Grčku.

Sve granice za sve strance

Mađarska će u potpunosti zabraniti pristup svojoj teritoriji strancima od utorka, 1. septembra, kako bi smanjila broj zaraženih korona virusom, saopštila je tamošnja vlada.

“Od 1. septembra stranim državljanima neće biti dozvoljen ulazak na teritoriju Mađarske. Mađarski državljani koji se vraćaju iz inostranstva moraće u dvonedeljni karantin ili će morati da dostave dva negativna testa na korona virus”, izjavio je šef kabineta premijera Đerđ Đuljaš, a preneo 021.

Prema njegovim rečima, postoji opasnost od virusa, a većina novih zaraza stranog je porekla.

“Mađari koji se vraćaju u zemlju sami će finansirati troškove testiranja. Neće im to plaćati država”, rekao je Đuljaš.

Dodao je da je prema epidemiološkoj klasifikaciji, Mađarska označena zelenom bojom, dok ostale zemlje prelaze u crveno. Mađarska vlada će o detaljima novih mera raspravljati danas, a od toga će biti izuzete diplomate.

Očekuje se da će granice biti zatvorene tokom septembra. U Mađarskoj sa oko deset miliona stanovnika, ima oko 5.500 zaraženih korona virusom od kojih su 614 osobe preminule.

Dečak (12) kažnjen sa 150 evra na Halkidikiju jer nije nosio masku. Jeo je sladoled

PARTNERI SAJTA


15 Shares
Share via
Copy link