Putovanja

Iskustva naših turista u Grčkoj i šta vam sve može upropastiti odmor

Foto:Maria Mavropoulou

Naši turisti slobodno mogu da se svrstaju među najzahtevnije. Vole da je sve gala ali što se plaćanja tiče, nije baš tako. Što jeftiniji smeštaj ali da bude luks, cene u restoranima kakve god da su, većini naših su previsoke. Tu su i zamerke na nepokošenu travu pored puta, đubre, koje ti isti turisti za sobom ostavljaju, što u Srbiji što u inostranstvu.

Ovo su neke od zamerki koje naši turisti imaju na letovališta u Grčkoj. Koliko su smislene, prosudite sami.

“Grčka ima lepu obalu, plaže, nešto lepih građevina (što starih, što novijih) ali generano je dosta skrnava! Recimo, mislim da kod njih ne postoji služba za košenje trave kraj puta! Asfalt i odmah pored korov visine 1m! Solun, recimo ima neke užasne krajeve koje ne znam da li ima neki veliki grad u Srbiji, da ne poredim sa nekim EU zemljama! Ti gradići na moru su im isto poprilično nesređeni (ima dobra ulica-dve i to je sve)”.

“Grčka je lepa, ali neuređena. U sred grada možete videti travu i polu srušenu kuću između ostatka sređenih. Te bandere o kojima pišete su katastrofa. Mogu oni da budu ljubazni, ali su lenji pre svega..ali ne svi naravno. Priroda je lepa ali apartmani ako nisu novi oni su već zapušteni, ne ulažu taj zarađeni novac da bi sredili nešto. Nego, mi smo sličan narod…kažemo samo da prespavamo, a bitno nam je more, plaže, hrana i tako svi zadovoljni. Nikada oni to neće shvatiti, ali…eto imaju lepu prirodu i more.”

Pored nepokošene trave nekima se desio pravi fijasko sa duvanom.

“Razočaralo me to što sam morao da platim taksu na cigarete (SAMO 2 PAKLICE MOŽE PO NJIHOVOM ZAKONU)”, piše razočarani pušač iz Srbije.

Nekima na odmoru smetaju stare bandere.

“Oduševilo me more, plaže…razočaralo me što uporno misle da je to dovoljno, što nisu spremni da se pozabave infrastrukturom, parkinzima, kvalitetom wifi mreže, pristupom ka plažama, čistoćom…jednom rečju eksploatišu prirodne lepote i apsolutno nemaju nikakvu nameru da ulože novac u rešavanje takvih problema. Pre par godina sedim na terasi i slučajno pogledah bandere i priključke na kuce u Nea Kalikratiji, nakrivljene drvene bandere, kablovi isprepletani, pomislih u sebi Bog nek im pomogne ako tu udari neki grom il se nešto zapali. Za zemlju sa takvom obalom i morem, samo malo da to ulepšaju i ulože, ne bi im na svetu niko bio ravan.”

A tek kada vas agencija izbaci iz sobe u 9 ujutru da čekate polazak u popodnevnim časovima.

“U Haniotiju nema ni jedan ograđen tuš, hladna voda nije bitna, ali one 4 daske ili plastičan paravan bi dobro došao svima koje su iz apartmana izbacili ujutru u 09h, a koji na plaži čekaju popodne da bi krenuli kući. Taj ograđeni deo sa tušem bi pomogao turistima da ne idu slani kući i da mogu mirno da se istuširaju hladnom vodom pre nego što krenu u buseve.”

Ima turista kojima smetaju starije gospođe.

“Mrtve babe sto rade u polupraznim prodavničicama, koje su samo telesno u istim, a duhom već svetom Petru na ispovest.”

Zamislite da vam odmor upropasti jedna preskupa flašica vode.

“Ove godine jedino 1 razočarenje, ali toga ima i kod nas. Malu flašicu obične vode u privatnoj prodavnici naplatili mi 1.5e. Kasnije u supermarketu platila 14 centi.”

5 evra je 5 evra.

“Grčka ostrva – Naplatna rampa, naplatili mi 5 e više i policija dolazila, hteli da me vode videli A tablice. Kada sam im dao Srb pasos onda napisali zapisnik i rekli da će pregledati kamere i poslati mi novac na adresu. Na našem smo pričali.”

Imamo i turistu koji se zalaže za zabranu pušenja na otvorenom.

“Što se i dalje dozvoljava pušenje na plažama, a neki nemaju ni promil samokontrole, računajući i Grke…”

I otkud Grci u Grčkoj?

“Previše Grka (na plažama). Ležaljke prazne, nigde nikoga u 11h, a kažu ti “sve rezervisano”.  A atmosfera je ono što privlači. “

Uzmite u obzir da je ipak najviše naših turista koji su letovali u Grkoj razočaralo to – što su morali da se vrate sa odmora. Večina, kada stigne u smeštaj, razmišlja o moru i plaži i uživanju. Zbog toga i idemo na odmor u Grčku, zar ne?

3 mesta za kampovanje u Grčkoj zbog kojih ćete potpuno zaboraviti na hotele i apartmane

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Pa da najbolje da se ide u Albaniju, oni nas vekovima vole za razliku od Grka. Muka mi je više od pljuvanja Grčke, sramota!

OGLAS

917 Shares
917 Shares
Share via
Copy link