Magazin Putovanja

Od ovog grada nema jeftinijeg u Evropi, turistima nudi čak 112 besplatnih atrakcija i pivo za 2 €

granada
Foto: Shutterstock

Ako se pitate gde je, u moru velikih poskupljenja u poslednjih nekoliko meseci, trenutno najpovoljnije mesto za putovanje, novo istraživanje stranice za planiranje puta Omio moglo bi da vam pomogne. Čak 100 popularnih destinacija širom Evrope obuhvaćeno je istraživanjem koje je kao ključne parametre za kreiranje te liste uzelo u obzir broj besplatnih atrakcija i znamenitosti, cene hrane i pića, troškove razgledanja i javnog prevoza, piše Putni kofer.

Čak 112 besplatnih turističkih atrakcija u jednom gradu

Titula najpristupačnije destinacije u Evropi pripala je španskom gradu Granadi. Prema Omiu, Granada ima neverovatnih 112 besplatnih atrakcija, 10 besplatnih muzeja, pivo u proseku košta samo 2,19 evra, a cena dnevne karte za lokalni autobus iznosi tek 1,23 evra. Večeru za dvoje u proseku ćete u tom gradu platiti 44 evra, a za meni brze hrane izdvojićete 7 evra.

Granada nije samo najjeftiniji grad – to je jedno od najfascinantnijih odredišta u Španiji. Od zapanjujuće palate Alhambra i veličanstvene gradske katedrale pa sve do lakog pristupa obližnjim planinama Sijera Nevade, taj španski gradić je i više nego vredan poseta.

Briž i Venecija na drugom i trećem mestu

Sledeći na popisu je Briž u Belgiji, uglavnom zbog velikog broja besplatnih atrakcija. Reč je o jednom od najčarobnijih evropskih gradova u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled. Zbog brojnih kanala kojima je okružen dobio je nadimak ”Venecija severa”, a turisti ga obožavaju zbog slikovitih kamenih uličica, galerija i muzeja, trgova s visokim tornjevima, impresivnih crkvica i predivne prirode koja oduzima dah. Stari deo grada prepoznao je i UNESCO koji ga je svrstao na popis svetske baštine, a poznat je i po otmenim restoranima u kojima se provereno dobro jede i pije.

Treće mesto na listi je zauzela Venecija koja, uprkos sjajnoj reputaciji, očigledno ima pregršt besplatnih muzeja i mnoštvo atrakcija za one ne tako dubokog džepa. Istorijske zgrade, kanali umesto puteva, svetski poznati karneval i raskošne maske, slikovite gondole… Venecija je bez sumnje jedan od najpoznatijih italijanskih, pa čak i evropskih gradova.

Osim Granade, Briža i Venecije, na listi najjeftinijih evropskih destinacija svoje mesto su pronašli Valensija, Edinburg, Insbruk, Kembridž, Sevilja, Malaga i Firenca.

Izvor: Putni kofer

Novogodišnja putovanja – Atina, Pariz ili Toskana

Čitajte Luftiku na Google vestima

39 Shares
Share via
Copy link