Beograd Vesti

Gradska čistoća više neće odnositi smeće sakupljeno u radnim akcijama građana

fruska-gora-smece
Foto: Petar Živanović/Facebook

Pošto je Vinča privatizovana, gradska čistoća više neće smeće sa akcija da skuplja besplatno. Drugim rečima, kada građani očiste smeće sa nekog od lokaliteta, kao što je to u nedelju (26. septembar) bio slučaj sa beogradskim Savskim Kejom, neko to mora da plati, a taj neko su gradjani koji su čistili.

Strani investitor ne poznaje radne akcije kao pojam, niti ih iste uopšte interesuju, tako da će Suez to fakturisati gradskoj čistoći, a gradska čistoća – gradjanima. Kažu da su fakturice sve lepe, fino uredno napakovane, dizajnirane, samo što to nije skupljanje šuta sa adrese gde neko renovira kuću, već građani koji su žrtvovali svoj vikend, bauljali po blatu, znojili se, rizikovali bakterijske infekcije, pa još da plaćaju odvoženje smeća.

Do sledećeg akcije ‘zavrni rukave’ aktivisti ‘Eko straže’ kažu da će raditi na dobijanju tačnih informacija na tu temu, ali i da od plaćanja nema ništa.

Ako grad Beograd ne pronađe način da besplatno odvozi smeće sa radnih akcija, smeće neće ostaviti u prirodi, već će biti prinuđeni na radikalizaciju u vidu istresanja istog tog smeća ispred institucije koja je donela istu odluku, u ovom slučaju Uprava grada Beograda, Dragoslava Jovanovića 2.

Ovim apeluju na institucije da do toga ne dođe, jer cilj Eko Straže jeste rešavanje problema kroz sistem i institucije (koje postoje de iure, ali ne i de facto) i potrebno da se izgrade, ali kada se udari u zid radikalizacija ostvarivanja ustavnog prava po članu 74 je jedina opcija.

Pošto posle 100 poziva ka JKP Gradska čistoća Novi Beograd nisu uspeli da ih dobiju, dobili su operatera centrale koji im je gore napisano potvrdio. Jedan deo smeća stoji na keju kod taksi prevoza za Adu Ciganliju, drugi deo smeća stoji kod taksi prevoza za Adu Medjicu.

Izvor: Facebook/Eko straža

Saša ima 16 godina, želeo je da ulice budu čiste, pa sam skupio tonu smeća

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Pitanje: da li zbog „privatizacije firme“ ne odnose ni regularno smece niti prazne kontejnere? Elem: zivim u blokovima na Nbgd – nemam gde smece da bacim, posto su prostorije namenjene za kontejnere do plafona pune smecem, jer vec dve nedelje niko iz Gradske Cistoce isto odneo nije.

OGLAS

620 Shares
620 Shares
Share via
Copy link