Novi Sad Vesti

Novosadski aktivisti osnovali Građanski pokret “Bravo!”, program predstavljaju na Dan grada

protest gup
Protest ispred Pokrajinske vlade, foto: printscreen

Novi novosadski Građanski pokret “Bravo!” nastao je od pojedinaca okupljenih na Limanu, Novom naselju i Telepu, preko slobodnih mesnih zajednica i protesta protiv Rio Tinta, Generalnog urbanističkog plana i uništavnja Šodroša. Kako su saopštili, pokret će biti predstavljen u sredu, 1. februara, na Dan Grada Novog Sada.

– Organizovanjem u građanski pokret, borci i borkinje žele da uz pomoć i podršku građanja izađu na crtu ljudima koji znaju samo za uništavanje i nasilje, navode iz Pokreta.

U programu Pokreta dostavljenom medijima, navodi se da je njihova vizija “slobodno, pravedno i solidarno društvo”, te “Novi Sad kao mesto za dostojanstven život svih njegovih građana i građanki”, piše 021.rs.

Programska platforma GP Bravo!, kako navode, zasnovana je na vrednostima slobode, dostojanstva, odgovornosti, solidarnosti, pravde, ravnopravnosti, hrabrosti i antifašizma.

Kao prioritete navode socijalnu i zdravstvenu politiku, zaštitu prirode, urbanizam, kulturu i obrazovanje, rodnu ravnopravnost, podsticajno okruženje za decu i omladinu, antifašistički i slobodarski duh Novog Sada.

Ističu da žele da nađu rešenja za iskorenjivanje siromaštva i beskućništva i da uspostave inovativne usluge koje doprinose dostojanstvenom životu osetljivih grupa u lokalnoj zajednici.

– Omogućujemo dostupne i poboljšane zdravstvene usluge u svim domovima zdravlja na teritoriji grada, uz pokretanje i kontinuirano sprovođenje programa zdravstvenog prosvećivanja i prevencije hroničnih nezaraznih bolesti, navodi se u programu.

Životna sredina važna je stavka u programu, a u prvi plan ta platforma stavlja očuvanje biljnog i životinjskog sveta i ugroženih “pluća Novog Sada” – Dunavca, Šodroša i Kameničke Ade, sa ciljem da se zaustavi “betonizacija grada”. Na listu prioriteta stavljaju rešavanje dva višedecenijska problema Novog Sada – preradu otpadnih voda i upravljanje komunalnim otpadom.

Kako se navodi u programu, žele da odbace dominantni model “investitorskog urbanizma” i uključe građane i strukovna udruženja u donošenje urbanističkih planova.

Cilj je i da se kulturni i obrazovni sadržaji učine dostupnim najširem krugu građana i građanki Novog Sada, ali i da se sprovode “transformativne lokalne politike koje menjaju stare, okoštale obrasce i obezbeđuju ravnomernu uključenost žena i muškaraca iz različitih društvenih grupa u donošenje odluka i razvoj Novog Sada”.

– U prvi pan stavljamo prilagođavanje grada potrebama dece i mladih i stvaramo uslove za harmoničan razvoj svakog dečaka i devojčice, mladića i devojke, navodi se u programu.

Na kraju, ističu da teže da vrate antifašistički i slobodarski duh Novog Sad u prvi plan, uz pojačanu brigu za spomenike i mesta stradanja i “suprotstavljanje svim pokušajima falsifikovanja istorije i normalizacije ideologije zla”.

Izvor: 021.rs

Aktivisti dočekali Mirovića povicima ispred Gradske kuće, za to vreme kineski radnici vršljali po kampu (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link