Novi Sad

Graditelj prvog novosadskog Doma zdravlja

Kako se Novi Sad gradio tako su se i zdravstvene ustanove razvijale recipročno sa porastom broja Novosađana, ali i novim medicinskim otkrićima.

Prvi ”Dom narodnog zdravlja”

Zgrada nekadašnjeg Doma narodnog zdravlja nalazi se na bulevaru Mihajla Pupina, na broju 23. Izgrađena je 1923. godine, po nacrtu i projektu čuvenog ruskog arhitekte Jurija Nikolajevića Šretera koji je sa tim zdanjem uspeo napraviti umanjenu repliku sankt-petersbuškog Senata i Sinoda.

Među finansijerima gradnje bila je ruska zdravstvena služba, a pomogle su i donacije mnogobrojnih dobrotvora među srpskim narodom. Ova zgrada od svog osnivanja nije menjala namenu i ostala je do dan danas u službi lečenja građana. Restauracija i obnova fasade izvršena je 2013. godine. Tada je postavljena i mesingana ploča sa kratkim informacijama o ovom prelepom zdanju.

Zgrada je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Njen autor, ruski projektant Jurij Šreter zaslužan je za još nekoliko arhitektonskih rešenja u našem gradu. Među njima je grobnica ruskih oficira, vojnika i civila stradalih u Prvom svetskom ratu. Grobnica se nalazi na Uspenskom groblju. Zatim, Šreter je napravio i Oficirski dom na Beogradskom keju (bivši ”Dom JNA”).

Priča o Branku Žeželju, inovatoru koji je unapredio građevinarstvo

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

77 Shares
Share via
Copy link