Srbija Vesti

Bivši ministar ekologije: Ugovor sa Rio Tintom nikad nisam video zbog tretmana koji sam imao u Vladi

rio-tinto-jadar
Maketa "Jadar" na ulasku u Rio Tinto

Bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ocenio je danas da postoji veliki broj argumenata za poništavanje ugovora o iskopavanju litijuma, naročito onih koji se tiču zdravlja građana i zdrave prirode, prenosi Danas.

– Smatram da je najava premijerke (Ane) Brnabić o mogućem raskidu ugovora sa kompanijom ‘Rio Tintom’ korak u dobrom pravcu, ali je često korak do realizacije dugačak put – rekao je Trivan za list Danas.

Bivši ministar je istakao da ne zna koju bi sumu morala da plati Srbija u slučaju raskida ugovora sa tom kompanijom, dodajući da ih „nikad nije video zbog tretmana koji je imao u vladi“.

– Bez obzira o kojoj sumi je reči, novac ne može biti merilo našeg zdravlja. Život je važniji od bilo kakvog profita – naglasio je Trivan.

On je u intervjuu za portal Nova prošlog meseca rekao da Rio Tintu, sa ovakvim tehnologijama nije mesto u Srbiji.

– Nije mi poznato da postoji ugovor sa njima, to bi se moglo lako utvrditi. Ono što možemo da vidimo po medijima je da je premijerka Ana Brnabić imala sastanke sa rukovodstvom te kompanije”, rekao je Trivan, koji je i član Predsedništva SPS.

rio-tinto-goran-trivan
Trivan sa predstavnicima Rio Tinta

Ovo može biti nagoveštaj velikog preokreta Vučićevih koalicionih partnera, s obzirom na činjenicu da je upravo Trivan, pre samo dve godine, bio vatreni zagovornik projekta Rio Tintovog Jadar, koji ima za cilj iskopavanje litijuma.

On je u martu 2019, nakon sastanka sa predstavnicima kompanije Rio Tinto, rekao da će Ministarstvo zaštite životne sredine dati svoju punu podršku kako bi projekat „Jadar“, „koji je od nacionalnog, ali i internacionalnog značaja“, bio uspešno realizovan. On je istakao da je garant uspešnosti saradnje upravo u opredeljenju ove kompanije da u svom poslovanju primenjuje najveće nacionalne i svetske ekološke standarde, i standarde zaštite na radu, saradnje sa lokalnim zajednicama i kvaliteta.

Sevnuo Vučićev radikalski gen, napao i Memedovića zbog kritika Rio Tinta: „Lažne suze tog foliranta“

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

86 Shares
Share via
Copy link