Magazin

Glovo pred pucanjem, ove godine očekivani gubitak 300 miliona evra

glovo
FOTO: DJORDJE KOJADINOVIC / RAS SRBIJA

Delivery Hero, trenutni vlasnik kompanije za dostavu Glovo, je u svom polugodišnjem finansijskom izveštaju prikazao učinak poslovanja katalonske kompanije tokom prve polovine 2022. godine, i obelodanjeno je da je od januara do juna ove godine kompanija imala gubitke od 170 miliona evra, i ukupan rezultat prodaje od 371 miliona evra.

Prošle godine gubici za Glovo bili su 474 miliona evra, a godinu dana ranije, tokom pandemije oni su iznosili samo 83 miliona. Za ovu godinu Glovo je predvideo gubitke od oko 300 miliona evra, piše Biznis Insajder, a prenosi Blic.

Početkom jula zaključen je sporazum između nemačkog i katalonskog Glova, i „žuta kompanija za dostavu“ prešla u vlasništvo Delivery Hero-a.

U poslednjem izveštaju, zapoisano je da je Delivery Hero zapravo platio 395 miliona evra za 50,3 odsto akcija Glovoa, prenosi La Informacion. Ova brojka se razlikuje od dogovorene u deccembru prošle godine kada je ugovor o preuzimanju prvobitno potpisan, prvenstveno zbog pada vrednosti kompanije Delivery Hero na berzama.

U januaru, akcija Delivery Hero-a vredela je skoro 100 evra, a danas oko 40. Uprkos svemu, Delivery Hero će uskoro da se vrati na berzu i nemački indeks DAX, nakon što ga je napustila pre 3 meseca.

Akcije nemačke kompanije su ove godine pale za čak 60 odsto, a sa njima i procena vrednosti Glova, koja je sa prošlogodišnjih 2.300 miliona evra otišla ispod milijardu. Trenutno kompanija vredi manje nego što vrede investicije koje su prikupili do sada.

Još uvek se ne zna šta će biti sa Glovovim modelom rada kada se formalizuje njegova integracija u nemačkog giganta.

Izvori iz Ministarstva rada u Španiji potvrdili su za Biznis INsajder da je Deliveri Hero obećao da će okončati trenutni model autonomnih vozača kako bi dobio odobrenje španskih vlasti nakon nedavne tužbe.

Ali, katalonska kompanija još uvek nije najavila nikakve promene, a čak je posle višemesečnih bitaka i protesta, jedan od njihovih glavnih rivala, Uber Eats koji je ukazao na Glovovo kršenje zakona, počeo da imitira njihov poslovni model.

Glovo je glovno, Donesi je bio zakon: Muke korisnika servisa brze hrane u Srbiji

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Ko je ovde lud ?
  Daš stotine miliona da kupiš firmu i da godišnje gubiš još desetine miliona..
  U to samo budala može da poveruje

  • Dule nemoj se molim te opterecivati tudjim problemima. Nismo ih kupili da gubimo pare, nego smo ih kupili zbog trzista i teritorije. Normalno je da gubici traju 3-4 godine u ovom biznisu 🙂

   Opusti se, idi vidi sta ima na TVu.

1.6K Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap