Srbija Vesti

Vučić i Tadić se otimali oko zasluga za dovođenje Geoksa u Vranje, sad peru ruke i razmenjuju optužbe

geoks slika
Printscreen / Youtube

Nakon objave da italijanska kompanija Geoks odlazi iz Vranja, predsednik Srbije obećao je da u septembru donosi rešenje ovog problema optuživši ponovo „bivšu vlast“ da je kriva zbog odlaska investitora koji je godinama subvencionisan novcem iz budžeta građana.

Režimski tabloidi dobili su komandu da Borisa Tadića optuže za dovođenje ove italijanske firme za proizvodnju obuće, a nekadašnji predsednik Srbije uzvraća optužbama da se radi o „uobičajenom licemerju ovog režima“.

Tadić podseća i priznaje da je u vreme njegove vlasti dogovoren dolazak Geoksa, a da je Vučić prilikom otvaranja fabrike 2016. godine sve zasluge pripisao sebi i aktuelnom režimu Srpske napredne stranke.

– Kada je Vučić otvarao fabriku 2016. godine onda je to predstavljano kao zasluga njegove vlade i zaustavljanje propadanja juga Srbije za koje je optužio bivšu vlast. I tada sam ukazivao na to da Vučić obmanjuje javnost i kiti se tuđem perjem, hvaleći se investicijama i projektima sa kojima njegova vlast nema ništa – izjavio je Tadić za list Danas.

On ukazuje da Vučić sada prebacuje odgovornost zbog odlaska Geoksa, na režim Demokratske stranke i njega lično, rečima da su oni napravili dogovor o otvaranju pogona u Vranju. Tadić je kazao da naprednjaci „ne umeju ni da očuvaju ono što prisvoje“ i da je u ovom trenutku ugrožen i ostanak kompanije Fijat.

– Pa tako ugrožavaju ostanak Fijata u Srbiji i urušavaju im se potporni zidovi na auto-putu, dok svečano otvaraju metar po metar puteva sa kojima nemaju ništa, kako bi u javnosti predstavili da se stalno nešto otvara i radi i da je stiglo ‘zlatno doba’.

Što te 2016. kada je onako gromoglasno otvarao fabriku nije rekao da je to investicija koju smo mi doveli, nego to govori sada kada Geoks odlazi? A sada kada su laži ogoljene kaže: ‘To je Tadić doveo i neću da ga napadam jer bih uradio isto. I ovde vidimo uobičajeno licemerje ovog režima dok Vučić govori da „neće da me napada“, njegovi mediji me orkestrirano danima napadaju za isti taj Geoks. Baš kao što je i te 2016. otvarajući Geoks napadao bivšu vlast za propadanje juga, a otvaranje Geoksa predstavljao kao uspeh njegove vlasti – odgovorio je Boris Tadić na javne optužbe Aleksandra Vučića.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će posetiti Vranje najkasnije do 15. septembra i da će tom prilikom predstaviti rešenje za novonastalu situaciju. Rekao je da je odluka italijanske kompanije teška za Srbiju, ali veruje da će jedna ili dve fabrike ovog tipa uskoro otvoriti svoje pogone u Vranju.

– Jedna nemačka kompanija zainteresovana je da zaposli 300 ljudi. Imaće veće plate nego u Geoksu, a posle toga ostaje nam da zbrinemo još 400 ljudi – izjavio je Vučić.

On je ponovo branio strategiju subvencionisanja stranih investitora jer smatra da samo takva politika donosi ekonomski boljitak Srbiji.

– To je politika koja donosi rast i zapošljava ljude, donosi stabilnost i pravi razliku u odnosu na sve druge i u stopi rasta. Sve smo napravili tom politikom privlačenja investitora. Zaposleni u Geoksu, njih 1.200, je u proteklih godinu dana ipak imalo plate, mada su one bile nedovoljne i manje nego u Jumku – rekao je predsednik.

Sa druge strane, ekonomista Miodrag Zec protiv je ovakve politike subvencionisanja jer smatra da je takva strategija jasan pokazatelj i “tipičan znak da država nije dobra”.

– Važnije pitanje je smisao subvencija i subvencionisanja uopšte, kao i uloga države u oblikovanju ekonomskog sistema. To vam je kao miraz. Ako se neko ne može udati bez miraza, znači da mu nešto fali. Mi očigledno nemamo koncepciju. Propala je Koštana, pa je propao Geoks. Šta se dobilo sa Geoksom? Možda je vlada dala sve te plate. Da li mi uopšte možemo proizvoditi cipele i po kojoj ceni – upitao je profesor Zec u izjavi za N1.

Pre Geoksa Vranje napustili investitori iz Bugarske i Rusije, bez posla ostalo 1.650 ljudi

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link