Magazin

Genijalne ilustracije: KONTRAZEN je odbrambeni mehanizam

Kontrazen je nastao iz hobija, a danas ima oko 20 hiljada pratilaca na Fejsbuku. Autor stripova i stranice Danilo Krlović kaže da je Kontrazen zapravo stanje koje smo zaboravili uljuljani u kvazi-zen svakodnevnice i crnilo koje nas okružuje. Obožavaoci Kontrazena mogu da očekuju sjajne ilustracije svakoga dana, ali i knjigu u kojoj će se naći i unikatni pojedinačni stripovi. Evo kako je cela priča nastala i koji su planovi za Kontrazen budućnost.

– Čitava priča je nastala iz hobija, bez ikakvog planiranja da preraste u neki veliki projekat. Jednog dana sam, bez ikakvog posebnog povoda, napravio Fejsbuk stranicu i na nju okačio ilustracije kojima sam periodično animirao prijatelje na Fejsbuku.  Već sutradan na stranici sam zatekao par stotina nepoznatih pratilaca, pa sam radi njih nakačio još koju, pa sutradan još koju, a Kontrazen je tako došao do 1000 pratilaca za manje od nedelju dana postojanja stranice. Brzo sam ostao bez gotovih starih ilustracija, pa sam odlučio da sačinim po neku novu svakoga dana i da namestim da ih Fejsbuk objavljuje u 10 ujutru, računajući da ljudima tada najviše treba raspoloženja i tako došao do skoro 20 000 redovnih pratilaca bez trunke samopromocije. Mislim da najveći udeo u uspehu, posle odobravanja koje je publika uputila nekom novom stilu humora kojeg se niko neće stideti ili se njim uvrediti, imala veoma teška odlka da se tri meseca u nizu, pored svakodnevnih obaveza, svake noći pronađe vremena za smišljanje i kreiranje stripa, bez jednog preskočenog dana – priča Danilo Krlović dodajući da je Kotrazen rastao slobodnom voljom čitalaca.

kontrazen
https://www.facebook.com/Kontrazen/

Već nakon prvih mesec dana, Kontrazen je dobio čitav niz plagijatora, pa čak i stranica koje su doslovce precrtavale radove Kontrazen ili otimale ideje.

– Jedna redovna čitateljka mi je rekla: “Znaš da si pogodio suštinu kada hoće da ti je kopiraju” i pojava plagijatora me je zaista učinila dodatno ponosnim na Kontrazen. Kontrazen sam u više navrata definisao kao odbrambeni mehanizam, kao stanje suprotno od statičnog uma. Da izbegnem kriptičnost, Kontrazen je stanje koje smo zaboravili uljuljani u kvazi-zen svakodnevnice i crnila koje nas okružuje. Njega čine stvari koje bi u boljem svetu trebalo da se smatraju svakodnevnim, neiritantnim temama, ali za koje se u našoj realnosti ispostavlja da su bolje od većine onoga što možete čuti u većini razgovora – kaže autor.

– Publika je ono čime se najviše ponosim – haos šarenila ličnosti, profesija, humora i komentara koji se mogu videti u reakcijama na neku objavu mi je povratio veru u postojanje osoba sa inteligentnim smislom za humor i širokim poljima interesovanja na ovom govornom području. Čak i kada se stripovi bave slabije poznatim temam iz naučnih oblasti, literature ili svakodnevnih životnih pitanja, uvek se pojavi neko ko se prepozna ili se sjajno naoveže na poruku stripa u komentarima i podelama – kaže Kontrazen.

Kako objašnjava Danilo Krlović, ne treba pojednostavljivati svoj rad do tačke koja više ne predstavlja zadovoljstvo iole inteligentnom čitaocu, ali ne treba se kriti iza lažnog intelektualnog elitizma sa odbranom stava da niko ne shvata poentu jer nije dovoljno sposoban za tako nešto.

– Veoma je bitno napomenuti nešto što smatram glavnim problemom današnjeg normalnog razgovora: poenta je subjektivna koliko i istina – svako je vidi na svoj način. Čak i kada isprva pomislite da neko razume šta ste vi hteli reći, veoma lako se možete razlikovati u nijansama koje kompletno menjaju pogled na suštinu, a desi se da neko vidi istu poentu, ali je opet do zaključka došao putem koji vi niste ni shvatil ida ste ilustracijom predstavili (pa bi time bilo pogrešno hvaliti se da ste mislili “upravo to reći”). Dakle, neko vidi jednostavniju sliku od one koju dajete, a neko će preterano zakomplikovati – kaže autor.

Početke Kontrazena nisu obeležila nikakva očekivanja, a Krlović je uspeha postao svestan tek kada je počeo da dobija pozive za intervjue i kada su poruke pratilaca narasle do broja koji je bilo teško redovno pratiti. Kontrazen karakteriše nasumičnost i raznolikost, a čitaoce nikada dva dana zaredom neće sačekati strip sa istom tematikom.

kontrazen 7
https://www.facebook.com/Kontrazen/

– Ne posedujući konkretan cilj zbog kojeg je nastao, mišljenja sam da je Kontrazen svoju poentu stvorio samim svojim postojanjem – da se ponudi i neki alternativni izvor humora i inspiracije na sve postojeće, pošto lično nisam naišao na sličan projekat na domaćem Internetu. Principi kojih se u izradi stripova držim jesu: bez politike i religije u objavama, bez crnila i bez ideologija. Uvek će tu biti prostora za istorijske figure i velika imena, ali nikada sa nekom plitkom poentom – objašnjava Krlović.

Iza Kontrazen priče stoji Danilo Krlović, trenutno asistent na jednom fakultetu na predmetima iz oblasti Unutrašnjih Poslova, pre čega je završio Bezbednost i diplomatiju, pa zatim osnovne i master studije Prava. Velik je zaljubljenik u borilačke veštine, prirodne nauke i kvalitetnu literaturu. Isprva, Kontrazen je bio samo mala količina ilustracija, a onda su se razvile i ozbiljnije priče.

– Kako je stranica rasla, smatrao sam da slike nisu dovoljne za prenošenje celokupne zamisli, tako da sam ubacio malo više elemenata stripa (naravno, nikada na neki preterano jednostavan ili očigledan način). Nakon toga, inspirisan fusnotama koje je u svojim delima koristio Teri Pračet, uveo sam i prvi komentar kao dopunu stripa (čitaoci su rekli da je često on bolji i od samog stripa), a potom sam  uveo i skriveni komentar u Edit History prvog (istoriju prepravljanja komentara), što je naišlo na veliko odobravanje kod publike – objašnjava Danilo.

kontrazen 13
https://www.facebook.com/Kontrazen/

Svi redovni čitaoci Kontrazena imaju svoje omiljene likove i teme, a najveće uspehe kod publike postižu ilustracije koje se bave smešnim stranama ljubavi i svakodnevnog života.

– Biću iskren – neki od meni najdražih postova, poput onog sa pantomimičarima, su najslabije zapaženi, ali to ne znači da neki od izuzetno dragih nisu takođe uspeli kod publike. Originalna tvorevina Kontrazena jeste obrada dečijih pesmica u svetu koji je odrastao zajedno sa nama (Ministarstvo unutrašnjih pesmica, Poštareva saga…), a onda su se tu pojavili i originalni likovi poput Tadije i Ribice i materijalističkih monaha. Uvek će mi biti dragi Leptirić-Šarenić, Tadijina prva ljubav i serijal odrastanja sa Jugom – kaže Kontrazen.

Na zahtev čitalaca, dizajnirane su i majice Kontrazen sa postojećim stripovima ili ilustracijama izvedenim iz istih, a knjiga je sledeći korak.

– Budući da Kontrazen poseduje više različitih priča koje se zasebno odvijaju (uz periodične samostalne ilustracije), doći će do uokvirivanja i završavanja istih, a potom će se izraditi štampano izdanje stripova i ilustracija uz unikatne pojedinačne stripove koji će se naći samo u knjizi Kontrazen – otkriva autor za Luftiku.

Upoznajte Mnogo finog lika

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link