Novi Sad Vesti

Poziv Novosađanima na današnji skup “Reci Ne Generalnom urbanističkom planu”

vucevic-novi-sad-na-vodi
Foto: Instagram

Tribina „Reci Ne Generalnom urbanističkom planu“ biće održana danas u knjižari Zenit u Njegoševoj 24, sa početkom od 18 časova.

Poziv je upućen svim Novosađanima kako bi se informisali o sadržaju već napisanih primedbi na Nacrt GUP-a, ciljevima ovih primedbi, gde i kada ih mogu potpisati u narednom periodu i kako da ih sami napišu i gde da ih predaju.

Organizatori napominju da kao razvojni plan najvišeg reda, Generalni urbanistički plan predstavlja najvažniji strateški dokument jednog naselja ili grada.

– Nakon prezentacija GUP-a NS 2030, mi kao građani opravdano sumnjamo da je on rađen, ne u interesu Novog Sada, već u interesu investitora i privatnog kapitala, te kako bi se legalizovale greške. Podsećamo da su aktivisti i sugrađani, uz prisustvo medija, sedeli po pet i više sati, koliko su trajale tri mučne prezentacije, slušajući urbaniste kako nas ubeđuju da će grad ovim planom biti zeleniji, humaniji i čistiji – ističu organizatori, koje čine Ekološki front Ekološki front Novi Sad, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA zajedno sa još 5 organizacija.

Navode da su stručnjaci uvidom u plan utvrdili da je ovaj, važan dokument pun nepravilnosti, nedorečenosti i propusta.

– Na svakoj prezentaciji smo ukazivali na to, pitali, sugerisali na greške. S obzirom na to da je dijalog, uz sve napore, nemoguć, građani su se odlučili da na plan podnesu primedbe.

Važno je da se sa njima upozna što više naših komšija i da svi učestvujemo u tome. Sve potrebne informacije o daljim koracima ćete dobiti upravo u petak, na ovom događaju – naglašavaju u pozivu i zaključuju da budućnost Novog Sada sada zavisi samo od samoorganizovanja građana.

Primedbe na plan se mogu slati dok traje javni uvid, do 5. februara. Plan je na uvidu na ovom linku.

Svoje predloge i komentare možete predati lično, Gradskoj upravi za urbanizam u Školskoj 3, uputiti telefonom na broj 021/423-015.

Javna rasprava o podnetim primedbama održaće se 21. februara. Izveštaj komisije trebalo bi da bude završen do 5. marta.

Organizatori mole sve prisutne da se pridržavaju epidemioloških mera i da nose maske na današnjem skupu.

Novosađani se usprotivili urbanistima: Gradsko jezgro se na tacni daje investitorima (VIDEO) 

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
72 Shares
Share via
Copy link