Magazin Novi Sad

Ogradili 400 hektara Fruške gore, a ekologe tuže za 2 miliona i prete zatvorom

fruska gora
Foto: Marko Ristović

Vlasnici kompanije Galens, Sanja i Nebojša Petrić, uputili su niz tužbi (SLAPP – Strateške tužbe protiv javnog delovanja) protiv članova Pokreta Odbranimo šume Fruške gore i Udruženja Fruškać, pokušavajući da na taj način izvrše pritisak i zastraše ove organizacije, ali i obeshrabre ostale građane i udruženja i zataškaju neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja NP Fruška gora – potez Kesten, gde je porodica Petrić u više navrata prekršila zakon.

Ukupna vrednost tužbenih zahteva je oko 2.000.000 RSD, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta OŠFG.

Podsetimo, Pokret Odbranimo šume Fruške gore već dve godine pokušava da ukaže na niz neregularnosti i kršenja zakona na teritoriji Nacionalnog parka od strane Petrića. Nakon što su kupili desetine hektara zemlje na potezu Kesten i od Eparhije sremske dobili na korišćenje šumu, koja se nalazi u granicama Nacionalnog parka, oni su protivzakonito ogradili to područje i tako blokirali tri javna (atarska) puta na Fruškoj gori, a koja su oduvek bila na raspolaganju lokalnom stanovništvu i posetiocima Nacionalnog parka.

Bahato betoniranje Nacionalnog parka

Po zakonu, vlasnici nepokretnosti u nacionalnim parkovima dužni su da dozvole pristup građanima, te iz tog razloga nije dozvoljeno ograđivanje poseda. Pored toga, Petrići su iskrčili deo šume u granicama Nacionalnog parka da bi napravili betonski put, za koji je građevinska inspekcija utvrdila da je nezakonito urađen, a inspekcija za životnu sredinu ocenila da ima negativan uticaj na životnu sredinu. Petrići su prošle godine izjavili da će planinari i ljubitelji prirode biti dobrodošli na brdo Kesten i da će ono ostati otvoreno za posetioce.

Međutim, nedugo zatim, od poljoprivrednog gazdinstva od oko 800 m2 danas smo došli do toga da se na brdu Kesten priprema turističko-ugostiteljski objekat od oko 7.000 m2. Za gradnju su ekspresno dobijene skoro sve dozvole, iako se radi o poljoprivrednom zemljištu, odnosno pašnjacima van građevinske zone, gde su i zvanično registrovana staništa zaštićenih vrsta.

Poslednja protestna šetnja koju je organizovao Pokret Odbranimo šume Fruške gore bila je u oktobru 2021. sa ciljem da se skrene pažnja na devastaciju Nacionalnog parka i javnog dobra od strane porodice Petrić na potezu Kesten. Tom prilikom isečen je katanac na kapiji koji blokira put i deo nepropisno postavljene žičane ograde oko šume, čime su učesnici šetnje simbolično oslobodili put na Kestenu za ljude i sav živi svet. Dalja šetnja kroz šumu bila je blokirana masivnim zemljanim radovima koje su izvodili Petrići. Učesnici su bili prinuđeni da prođu rubom privatnog poseda koji je u granicama Nacionalnog parka, na šta su Petrići odgovorili brojnim tužbama.

Dragani Arsić 5 tužbi

Dragana Arsić iz Pokreta OŠFG, koja je dobila 5 tužbi, ističe:

– Mi članovi Pokreta Odbranimo šume Fruške gore podneli smo brojne prijave i pokrenuli niz postupaka kako bismo sprečili dalje uništavanje NPFG i zaštitili javni interes, koji je očigledno ugrožen delovanjem supružnika Petrić koji ostvaruju svoje privatne interese na štetu javnog interesa. Protiv njih se vodi nekoliko prekršajnih postupaka u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Treba da im bude jasno da mi nećemo odustati od borbe za Frušku goru bez obzira na to koja privatna lica ili firme ugrožavaju ovo prirodno dobro i javni interes i da su nas ovi pritisci tužbama samo osnažili u borbi za pravdu i istinu.

Tužbe koje je podneo bračni par Petrić su:

  • Krivična tužba za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti Nebojše i Sanje Petrić – traži se godinu dana zatvora.
  • Tužba za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Nebojše Petrića, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu – traži se odšteta u iznosu od 800.000 RSD.
  • Tužba za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Sanje Petrić, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu – traži se odšteta u iznosu od 800.000 RSD.
  • Tužba protiv Dragane Arsić i Nikole Arežine iz Udruženja Fruškać za pretrpljenu materijalnu štetu zbog presecanja ograde na dva mesta i presecanje katanca na kapiji – potražuje se 200.000 RSD na ime naknade materijalne štete.
  • Tužba protiv Dragane Arsić, Nikole Arežine, Dušana Tomića i Petra Živanovića zbog smetanja državine od strane Sanje Petrić.

Nikoli Arežni 2 tužbe

Nikola Arežina, član Udruženja Fruškać, koji je dobio dve tužbe, dodaje:

– Ovo je sve počelo sa Petrićima, da oni nisu sekli, betonirali i ograđivali javne puteve i područje Nacionalnog parka na koji svi građani imaju pravo, mi nikad ne bismo protestovali. Oni su uzrok, mi smo posledica. Oni prave problem svima – od Opštine, Pokrajine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Nacionalnog parka, Crkve… – a nas tuže. To je još jedan u nizu pogrešnih poteza Petrića. Sve više je ljudi zainteresovano za ovaj problem, a mi smo više nego ikad rešeni da pobedimo u ovoj borbi.

Nesporna je činjenica da je bračni par Petrić moćan i uticajan i da vodi velike firme poput Galensa i Promista i da sve podnete tužbe predstavljaju vid pritiska na tužene i druge građane kako bi ih ućutkali i obeshrabrili.

On je na društvenim mrežama, nakon što je juče bio u policiji u Beočinu da da izjavu u vezi sa presečenom žicom i katancem na Fruškoj gori na potezu Kesten, poručio par stvari:

Draga Sanja i Nebojša ja vama i vašoj porodici od srca želim sve najbolje, da ste svi živi, zdravi i srećni. Želim vam i da što manje betonirate a što više sadite drveća. Želim vam da budete dobre komšije. Želim vam da skinete tu žičanu ogradu i donirate ljudima da ograde svoje bašte. Želim vam da što manje vršite pritisak na građane i institucije Republike Srbije. Želim vam da što više poštujete naše zakone i propise. Želim vam da podjednako kao i mi uživate u čarima naše svete Fruške gore.

Želeo bih da dodam da se svi mi, koji poznajemo Frušku goru uzduž i popreko, slažemo oko jedne stvari, a to je da niko nikad u istoriji Fruške gore nije ogradio tako velik prostor (300-400 hektara) žicom (7-9 km) i blokirao jedno zaštićeno područje i tri javna/atarska puta. Čak ni Titova i Lekina vila (Vila Ravne) nije nikada bila ogređena i oduvek je na Fruškoj gori postojala svest o tome da ovo nije mesto na kom prirodu na taj način podređujemo sebi i svojim interesima već mesto na kojem birnemo o interesima biljnog i životinjskog sveta.

I želeo bih još da se zahvalim beočinksoj policji na veoma profesionalnom odnosu.“

Šta su SLAPP tužbe?

SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) tužbe su strateške tužbe protiv javnog delovanja čija je funkcija vršenje pritiska i zastrašivanje onih koji se bore za javni interes. Ovakve tužbe se podnose protiv novinara, aktivista, pripadnika nevladinog sektora, branitelja ljudskih prava, pojedinaca uzbunjivača i organizacija koje se bave zaštitom javnog interesa.

Izvor: Fruškać.net

U srcu Fruške gore od 1903. postoji privatna šuma – niko je nije ogradio i svi su dobrodošli

1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link