Novi Sad

Novi Sad svečano obećava rekonstrukciju bici staza u Futoškoj i na Mostu slobode

Novosadski biciklisti konačno mogu da se nadaju da će ruinirane biciklističke staze u Futoškoj ulici i na Futoškom putu biti rekonstruisane, kao i da će se izgraditi staza na Mostu slobode.

Novosadska biciklistička inicijativa održala je sastanak sa gradskim čelnicima i o rezultatima pregovora informisala javnost.

Ovo su bile neke od tema nedavno održanog sastanka, na kojem je Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) iznela niz preporuka za unapređenje biciklističke infrastrukture, što bi trebalo da postane predmet interesovanja čelnika nakon godina ignorisanja.

“Uprkos tome što Novi Sad duži niz godina beleži porast broja biciklista i što, prema poslednjim analizama, biciklisti čine čak 10 odsto novosadskih učesnika u saobraćaju, nadležni neke probleme još uvek nisu rešili.

Oštećenja na biciklističkim stazama na Futoškoj ulici i Futoškom putu i zabrana prelaska preko Mosta slobode koja postoji za bicikliste, pitanja su koja iz godine u godinu biciklisti ponavljaju kao prioritetne.

Poslednji predlog koji je dospeo u javnost je privremeno pretvaranje saobraćajnih traka za javni prevoz putnika na Futoškom putu u biciklističke trake, s obzirom na to da se pokazalo da ove saobraćajne trake ne služe onome za šta su namenjene i da biciklističke staze u dogledno vreme neće biti popravljene”, poručuju u NSBI, a prenosi 021.

Od početka maja, Inicijativa je održala više sastanaka sa nadležnima koji odlučuju o pitanjima biciklističkog saobraćaja.

Goruća tema zasigurno je stanje staza u Futoškoj ulici i na Futoškom putu, gde je korenje u velikoj meri izdiglo staze, a za koje već postoji projekat sanacije i rekonstrukcije. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije potvrdila je novosadskim biciklistima da je sve pripremljeno za rekonstrukciju biciklističkih staza na Futoškoj i Futoškom putu, te da je “stanje budžeta i odluka da se izdvoji novac za to u ovom trenutku finalno pitanje”, kažu u NSBI.

“Radovi bi se odvijali u fazama, a prvi deo koji bi hitno bio rekonstruisan je deo od Bulevara patrijarha Pavla ka Bulevaru Evrope jer je u najkritičnijem stanju sa najtežim oštećenjima.

Osim rekonstrukcije biciklističke staze koja bi dobrim delom bila odmaknuta od drvoreda, čime bi bio proširen zeleni pojas između motornog saobraćaja i pešaka i biciklista, usledilo bi i kompletno uređenje trotoara kako bi se omogućilo neometanje kretanje pešacima.

Dogovoreno je da se za dve nedelje predstave konkretna rešenja za Most slobode koja se mogu efikasno, bezbedno i brzo sprovesti, kako bi i ovaj višedecenijski problem bio rešen što je ranije moguće”, dodaju u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi.

Takođe, uskoro bi trebalo da se počne i sa “skidanjem” ivičnjaka na kritičnim tačkama na kojima se spajaju kolovoz i staze, a od ove zime bi gradski budžet trebalo da dobije i poseban budžet za održavanje staza u okviru Zimske službe.

Kada smo asfaltirali drveće sve nenormalno postalo je normalno

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

314 Shares
314 Shares
Share via
Copy link