Magazin Novi Sad

Vlasniku „Fruških termi“ za novi hotel još 5 miliona evra državne pomoći

Fruske-terme
Printscreen/Youtube/Light2tube

Firma „Promont grup“ dobila je još 4,8 miliona evra državne pomoći za izgradnju porodičnog (family) hotela u Vrdniku, odnosno 68.500 evra po svakom novozaposlenom.

Kako navodi Nova ekonomija, to piše u ugovoru koji je Ministarstvo privrede sklopilo sa ovom kompanijom.

Za hotele na Fruškoj gori, ova kompanija je do sada ukupno dobila državne podsticaje vredne barem 7,4 miliona evra.

Promont je vlasnik vrdničkog kompleksa u okviru kog je i hotel „Fruške terme“, za koji je 2019. godine dobio 2,6 miliona evra subvencija.

U vlasništvu firme su i hotel „Premier Aqua“ kao i etno naslje „Vrdnička kula“.

Nove subvencije su firmi dodeljene u januaru ove godine za izgradnju hotela sa garažom i pratećim turističkim sadržajima.

Obaveza Promonta je da zaposli najmanje 70 radnika na neodređeno vreme do kraja 2023. godine i da uloži minimum 24 miliona evra.

U proteklih godinu dana Promont je imao najviše 243 zaposlenih. Ugovorom se obavezao da tri godine od kraja projekta, do kraja 2026. godine, ne smanjuje ukupan broj zaposlenih ispod 313.

Novozaposleni treba da imaju najmanje 20 odsto veću platu od minimalne zarade, što je oko 42.000 dinara.

Predsednik Aleksandar Vučić je u decembru 2019. godine posetio „Fruške terme“. Tada je rekao da je ovo verovatno naš najveći hotel, kao i da je prvi takav u regionu, sa površinom od 47.000 kvadrata, osam bazena, 200 soba i 13 apartamana, preneo je N1.

Vučić je tada i rekao da je država delom učestvovala u ukupnom ulaganju od 28 miliona evra u „Fruške terme“. Iako nije precizirao o kom iznosu se radi, Nova ekonomija je objavila da je u pitanju državna pomoć od 2,6 miliona evra.

Većinski vlasnik Promonta je Milinko Cicmil (95 odsto), dok je pet odsto udela u vlasništvu Zorice Marčete.

Pretežna delatnost firme je postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema, ali se bave i hotelskom delatnošću.

Promont je 2020. godine imao ukupne prihode od blizu 3,2 milijarde dinara, a neto profit 564 miliona dinara.

Cicmil se 2018. godine pominjao kao potencijalni kandidat za ministra privrede. Njegovu kompaniju mediji su povezivali i sa fondacijom Dragice Nikolić, supruge bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Izvor: Nova ekonomija

Vikend u brvnari u Vrdniku skuplji od 10 dana na Skijatosu, Siciliji ili u Tunisu

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

327 Shares
327 Shares
Share via
Copy link