Magazin Novi Sad

Sutra protest na Fruškoj gori protiv besomučne seče, građani ne daju svoju šumu

Fruska-gora
Foto: Printscreen/Youtube/Green Adventure Fruska Gora

Na Fruškoj Gori sutra će se održati protest “Svi za šume – šume za sve”. Povod je nezakonito izgrađen put na brdu Kesten, koje je ograđeno žicom iako se radi o prostoru Nacionalnog parka Fruška Gora. Razlog okupljanja je i nereagovanje nadležnih na neprestanu, ilegalnu seču šuma, kao i napad na ekološkog aktivistu Petra Živanovića – čiji napadači još uvek nisu poznati javnosti.

Građani će se nakon okupljanja ispred manastira Rakovac, koje je zakazano za 11 časova, krenuti u protestnu šetnju kroz šumu do brda Kesten. Žele da pošalju poruku Eparhiji sresmkoj, investitorima, uzurpatorima Nacionalnog parka Fruška gora – da niko nema pravo da uskrati slobodno kretanje prirodnim dobrom.

Ilegalna seča dostiže vrhunac

Ovim okupljanjem žele da ukažu na negativno upravljanje zaštićenim područjem prirode od strane nadležnih institucija.

Kako navode, šume Fruške gore se i dalje besomučno seku, a korupcija i ilegalne šumarske aktivnosti dostižu kulminaciju.

– Uzurpatori, tajkuni i investitori uživaju zaštitu, ispunjavaju im se želje na štetu prirodnih dobara i zajedničkih interesa. Pokrajinska vlada već više od devet meseci ćuti o rešenjima građevinske inspekcije o uklanjanju nezakonito izgrađenog puta na Kestenu, čime se nedvosmisleno stavlja na stranu bezakonja i zaštite privatnih interesa Nebojše Petrića. Brdo Kesten je još uvek zarobljeno žičanom ogradom iako je u pitanju područje Nacionalnog parka – stoji u najavi događaja.

Povod za protest je i to što javnost još uvek nije obaveštena o identitetima napadača na aktivistu Petra Živanovića, kao ni o odgovornosti zaposlenog Nacionalnog parka koji je bio prisutan tokom fizičkog napada na Fruškoj gori.

– Nadležne institucije ne pokazuju volju da promene način gazdovanja šumama Nacionalnog parka, što govori o tome da su politički donosioci odluka u sprezi sa Eparhijom sremskom i da ih apsolutno ne zanima interes građana i zaštita prirodnih vrednosti, već samo njihov goli materijalni interes i privatna dobit – naglašavaju građani.

Dragana Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” rekla je da je vrhunac njihove pravne borbe za očuvanje šuma Nacionalnog parka krivična prijava protiv državnog službenika iz Uprave za šume i povezanih lica preko firmi koje je organizovala Eparhija sremska.

– Saznali smo da je istraga još u toku i ceo taj proces ide jako sporo. Državne i pokrajinske institucije su u sprezi sa Eparhijom sremskom koja godišnje inkasira više od 200 hiljada evra samo od seče šuma, ali i sa privatnim firmama kojima je Fruška gora sirovinska baza – kazala je Arsić.

Zavod za zaštitu prirode ćuti

Dodala je da će ovog puta na protestu naglasiti i veliku odgovornost Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

– Zavod ćuti, umesto da prednjači u osvešćivanju i obaveštavanju javnosti o suštini problema – naglasila je Dragana. Kako kaže, plan je da tokom protesta prođu kroz šumu i “zarobljeno brdo Kesten”.

– Želimo da prođemo kroz našu šumu, bez obzira na to što je vlasnik Eparhija sremska, odnosno Srpska pravoslavna crkva. Crkva je naša. Crkva je narodna. Mi ćemo tom šumom da prođemo i sve ono što nam se nađe na putu, kao prepreka, mi ćemo to ukloniti – ističe Dragana Arsić.

Zaključuje da se nada da će ljudi doći u što većem broju, da zajedno pošalju snažnu poruku donosiocima odluka – Eparhiji sremskoj i privatnim investitorima da niko nema pravo da ograničava slobodu kretanja kroz prirodno dobro.

Radi se o očuvanju naših šuma, Nacionalnog parka Fruška gora. Ili ga dati u već “okrvavljene” ruke investitora, izrabljivača i tajkuna koji su zaštićeni ili ga održati pod svojim patronatom, gde i pripada. Iako je i on zaštićen i naš, Fruška gora je park koji žele da nam uzmu, a postepeno ga i zauzimaju.

Pozivamo sve ljude koji su u mogućnosti da dođu – podrže protestnu šetnju i borbu građana sa uništiteljima prirodnih vrednosti naše zemlje koja pripada nikome do nama. A te vrednosti su nam i napadnute i ugrožene.

Izvor: 021.rs

Direktor NP Fruška gora pobegao sa radnog mesta tokom protesta zbog korupcije i prebijanja aktiviste koji je fotografisao ilegalnu seču šume

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link