Magazin Novi Sad

Ova reklama je očajnički pokušaj prikrivanja masovnog uništenja Fruške gore

Nekontrolisana seča stabala u nacionalnom parku „Fruška gora“ traje godinama. Zahvaljujući savesnim građanima koji su povodom ovog problema u više navrata protestovovali, problem je dospeo u javnost ali mu se rešenje ne nazire.

Krajem prošle godine NP „Fruška gora“ pokrenuo je akciju pošumljavanja povodom 60 godina od osnivanja. Akcija u naslovu lepo zvuči ali pozadina koju krije je na ivici ekološke katastrofe.

Prvo se dozvolila ilegalna i legalna prekomerna seča šume, a potom su usledile reklamiranja sadnje koja nikada neće moći da nadoknadi štetu učinjenu ekosistemu. Fruška gora na pojednim mestima više liči na ratište nego na nacionalni park.

Marketnig preči od ekologije

U Fejsbuk grupi “Odbranimo šume Fruške gore” osvanuo je post koji je izazvao polemiku, a na temu je plaćenih reklamnih spotova koji promovišu gore pomenutu akciju pošumljavanja Fruške gore u režiji NP „Fruška gora“.

Stavovi u komentariama su jasni, da se nastavlja nemilosrdna seča a da su reklamni spotovi „zamazivanje očiju“ javnosti i da se pritom ne zna od čijeg su novca plaćeni.

Poput nedavno objavljene informacije da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine platilo Tanjugu 2 miliona dinara za promociju umesto za rešavanje ekoloških problema, NP „Fruška gora“ se poslužio istim modelom.

Exit zaturio 10.000 sadnica

Podsetimo se samo velike marketniške prevare u organizaciji Exit-a, koji je lažirao pošumljavanje Fruške gore. Nakon agresivne medijske kampanje u kojoj Exit sadi milion sadnica u javnost su isplivali dokazi da je sve prevara.

Nekoliko dana nakon njihove akcije, aktivisti pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” su obišli sve lokacije na kojima je navodno obavljeno pošumljavanje, snimili ih sa zemlje i iz vazduha i na terenu pokazali da tih sadnica nema. Prevareni su studenti Šumarskog fakulteta, koji su volontirali u akciji pošumljavanja i celokupna javnost u Srbiji.

Nekontrolisana seča stabala ne prestaje

Akrivisti pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ su se ponovo okupili, početkom marta kod odmorišta Osovlje na Fruškoj gori, zbog prekomerne seče šume, kao i propusta koji se dešavaju pri seči i transportu drva.

Aktivistkinja Dragana Arsić je za portal 021.rs rekla da su se aktivisti okupili zbog velike količne posečenih stabala koja nisu bila obeležena kako zakon nalaže, kao i da su videli pet stablima natovarenih kamiona a sa različith lokaliteta na „Fruškoj gori“,kako tovar odvoze.

“Zatekli smo utovar većeg broja drvnih sortimenata, a oni nisu bili označeni ni šumarskim čekićem, ni pločicama koje označavaju kvalitet samog drveta. Shvatili smo da se događa nešto sumnjivo i da je u toku nelegalni utovar, pa smo odlučili da pozovemo čuvara prirode koji nije hteo da izađe na teren. Bili smo primorani da pozovemo policiju i šumarskog i lovnog inspektora. Moram da napomenem da je ovo prvi put u istoriji JP “Nacionalni park Fruška gora” da je inspektor izašao na poziv građana” izjavila je za Arsić.

Arsić kaže da su pomenute šume u vlasništvu Eparhije sremske, koja uzima profit od seče i prodaje stabala, a pritom je oslobođena od plaćanja poreza.

Nadležni ne prepoznaju problem nelegalne seče stabala

Ko je odgovoran za ekološku katastrofu u Nacionalnom parku „Fruška gora“?

Da li ima savesnih pojedinaca na odgovornim pozicijama koji shvataju težinu ovog problema?

Trend seče stabala se proširio na gradske ulice, gradske parkove, Nacionalne parkove.

Šume i stabla su naša pluća koja nestaju dok nadležni igraju marketinške igirce.

Kako je Exit lažirao pošumljavanje Fruške gore i osramotio se za medalju (VIDEO)

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

99 Shares
Share via
Copy link