Magazin

Frilenseru obračunat porez 4 godine unazad, sa sve kamatom

Poreska uprava poslala je rešenje kojim je jednom frilenseru, koji je želeo da ostane anoniman, obračunala porez za prethodne četiri godine, sa sve kamatom, piše Zoran Strika za portal 021. Inicijativa radnika na internetu objavila je ovo rešenje u celosti.

Dan nakon što je ministar finansija Siniša Mali izjavio kako je spreman za razgovor u vezi sa plaćanjem poreza sa frilenserima i svima onima koji zarađuju novac u inostranstvu, a žive u Srbiji, jednom frilenseru stiglo je rešenje Poreske uprave koja mu je obračunala porez koji mora da plati za period od četiri godine – 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu, objavila je u Fejsbuk grupi Inicijativa radnika na internetu.

Poreska kontrola ovog frilensera, koji novac zarađuje kreiranjem video igrica za mobilne telefone, počela je u junu ove godine. Tada je po službenoj dužnosti pokrenut postupak utvrđivanja poreza na ostvaren prihod po osnovu uplata novca iz inostranstva na devizne račune. Kako se navodi u dokumentu, “kamata je obračunata od datuma prispeća poreske obaveze do 21. septembra 2020. godine”.

Tako će, osim obračunatog poreza, morati da plati i kamatu za četvorogodišnji period.

Poreska uprava je navela da je poreski obveznik bio dužan da za deo prihoda koji je ostvario radom putem digitalnih platformi podnese poresku prijavu, na kojoj se iskazuju iznos i vrsta ostvarenog prihoda i na kojoj će se obračunati porezi i doprinosi u roku od 30 dana od ostvarivanja prihoda za svaki pojedinačno ostvareni prihod.

Frilenser je podneo primedbu. Ono što je on tražio jeste da mu se prizna kako je kreirao autorska dela. Međutim, to mu je odbijeno, pa će umesto na 66 odsto zarade, sve poreze i doprinose plaćati na 80 odsto.

Priču o ovome prvi je objavio portal Startit, za koji je anonimni frilenser, koji svoje klijente pronalazi preko platforme Upwork, rekao da mu je rešenje stiglo u četvrtak. On je dodao da mu se na sve dažbine koje mora da plati dodaje i “nenormalna kamata”.

“U mom slučaju, za 2017. godinu dodaju skoro 40 odsto za kamate. Sve u svemu, rok za plaćanje mi je 15 dana. Imam pravo i na žalbu, ali ona ne zaustavlja izvršenje”, naveo je on za Startit.

Kako je dodao, još uvek nije podneo zahtev za reprogram duga, ali se plaši da će, ako reprogram bude samo dve godine, morati svakog meseca da plaća gotovo 3.000 evra kako bi namirio sve zaostale dugove.

Miran Pogačar iz Inicijative radnika na internetu kaže za 021.rs da proces kontrole Poreske uprave najčešće traje mesecima, usled ličnog odlaska u upravu, izdavanja rešenja, ulaganja žalbi i sličnog.

“U Srbiji ima oko 500 inspektora na 400.000 poreskih subjekata, tako da je mogućnost njihove kontrole zaista limitirana. Poreska uprava je pokrenula još nekoliko postupka za koje znamo i ta dokumenta i slučajeve ćemo objaviti. Smatramo da ovo spada u regularno delovanje, jer su ti slučajevi pokrenuti pre više meseci i sad doživljavaju epilog. Mi ćemo nastojati da se ovakvi postupci stopiraju i da se situacija razreši.

Takođe, radićemo i na rešenju problema kroz pregovore sa ministarstvom i nadležnim organima”, poručuje Pogačar.

Bura među radnicima na internetu nastala je sredinom oktobra, kada je država najavila da će krenuti sa naplatom poreza za uplate iz inostranstva.

Počelo je saopštenjem Poreske uprave Srbije, kada je ovaj državni organ naveo kako “fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose”.

Nije frilenserima bilo potrebno mnogo vremena da podignu svoj glas, nego su reagovali odmah, poručujući kako poreski nameti moraju da budu niži. Pokrenuta je i peticija koja direktno ministru finansija Siniši Malom poručuje: “Ne uništavajte frilensere”.

Peticiju je do sada podržalo više od 20.600 potpisnika.

“Mnoge države ovoj industriji omogućavaju olakšice, podsticaje i subvencije kako bi doprineli inovacijama. U Srbiji se odnos svodi na čerupanje, podmetanje nogu i teranje IT i drugih frilensera, dok se subvencije i novac građana Srbije prosleđuje stranim kompanijama. Narodu se u eri interneta nudi svetla budućnost motanja kablova”, navodi se u peticiji.

Mali je u sredu, 27. oktobra, rekao kako porez mora da se plati, ali da je spreman na razgovor o kako će se stvari regulisati u budućnosti.

“Ako treba da se neke stvari objasne ili neki zakoni izmene nije problem, ali obaveze za prethodni period moraju da se izmire”, poručio je Mali.

Od 2021. plaćamo porez na šupe, bunare, ambare, svinjce i nadstrešnice, a Ministarstvo negira

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
538 Shares
538 Shares
Share via
Copy link