Magazin

Norveška obeležava fotošopirane guzice na društvenim mrežama

model
Photo by Chris Hyde/Getty Images for boohoo

Novi zakon Norveške zahteva od influensera da obeleže retuširane fotografije.
„Pritisak koji nameće slika o ‘savršenom telu’ je uvek prisutan, često neprimetan i teško je boriti se protiv njega“, reklo je norveško Ministarstvo za decu i porodična pitanja.

Ranije ovog meseca, norveško parlamentarno zakonodavno telo, Stortinget, gotovo jednoglasno je usvojilo zahtev da se influenseri i oglašivači obavežu zakonski da označe retuširane slike na društvenim mrežama, izvestio je Vajs.

Zakon je još jedan napor u borbi protiv nerealnih prikaza lepote i zdravlja. Da bi primenilo zakon, norveško Ministarstvo za decu i porodična pitanja upravo je objavilo smernice u kojima se detaljno navodi kako takve slike moraju biti označene i objašnjava na koje proizvođače sadržaja se odnosi novi zakon.

Mladi su izloženi velikom pritisku da izgledaju dobro, između ostalog, putem oglašavanja i društvenih medija, a prikazani modeli su često digitalno retuširani. Ovo izlaže mlade idealu lepote koji je nemoguće postići.

Neprijavljivanje uređenih i retuširanih fotografija kažnjivo je po zakonu i može dovesti do novčanih kazni ili zatvora. Zakon se primenjuje na svim platformama društvenih medija, uključujući Instagram, Facebook, TikTok, Snapchat i Tvitter, a odnosi se na objave u reklamne, marketinške i druge promotivne svrhe. Norveški zakon nalaže da svaki post koji može sadržati telo modifikovane veličine, oblika ili kože, uvećanih usana, izraženih mišića treba da nosi oznaku o promeni. To uključuje i uske linije struka, savršene figure tela ili neobično savršeni ten postignut bilo fizičkom fotografskom opremom ili metodama pre snimanja fotografije, bilo alatkama za digitalno uređivanje, preoblikovanjem retuša i filterima koji su korišćeni nakon snimanja fotografije. Sve takve slike moraju imati oznaku koju je dizajnirala i obezbedila norveška vlada, piše Republic World.

U Norveškoj je javna diskusija o nezdravim i nemogućim standardima lepote, poznata kao kroppspress, dovela do zahteva da se Stortinget uključi u priču. Kroppspress u prevodu znači „telesni pritisak“, a pozivajući se na studiju, Ministarstvo je primetilo da takav pritisak može imati štetne efekte na osećaj sopstvene vrednosti dece i tinejdžera.

„Zahtev za obeležavanje retuširane ili na bilo koji drugi način manipulisane fotografije jedna je od mera protiv telesnog pritiska koja će, nadamo se, dati koristan i značajan doprinos suzbijanju negativnog uticaja koji takvo oglašavanje ima, posebno na decu i mlade“, reklo je Ministarstvo u izjavi.

„Pritisak tela prisutan je na radnom mestu, u javnom prostoru, u kući i u raznim medijima. Pritisak tela je uvek prisutan, često neprimetno i teško je boriti se sa njim “.

Nadamo se da će novi zakon ponuditi veću transparentnost u radu influensera i pružiti zdravije iskustvo pri korišćenju društvenih medija uopšte.

Prestanite da se upoređujete sa ženama sa Instagrama. Instagram nije realan život

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

472 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap