Magazin

Otac bez nogu i sin koji ima samo osmeh nakon pakla Sirije stigli u Italiju (FOTO)

foto
Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Rat u Siriji napravio je potrese na svetskom nivou, tešku humanitarnu katastrofu pokrenuvši migrantsku krizu koja i dalje traje bez nagoveštaja njenog kraja. U geostrateškim obračunima uvek i najviše stradaju obični ljudi koji postaju ništa do brojke u nekim statističkim kolonama.

Mnoge sudbine završene su i određene, a neke i dalje uspevaju da odolevaju svim nedaćama, izazovima i opasnostima. Priča malog Mustafe i njegovog oca Munzira El Nezela već je obišla svet kroz fantastičnu fotografiju. Sada, njih dvojica se ponovo nalaze na fotografiji koja staje u red favorita u bilo kom takmičenju za najbolju fotografiju ove godine.

Mustafa i njegov sin već su bili akteri nagrađivane fotografije pod nazivom “Teškoća života” koju je napravio tusrki fotograf Mehmet Aslan dobia je nagradu u Sijeni prošle godine.

Na fotografiji je El Nezel, koji je ostao bez noge u bombaškom napadu u Siriji, držao u naručju u svog sina, rođenog bez udova.

Nova fotografija nastala je prilikom njihovog sletanja u Italiju. Njihov dolazak je organizovali su čelnici pomenutog festivala.

– Dolazimo, hvala vam. Volim Italiju – rekao je šestogodišnji Mustafa, široko se osmehujući, u video poruci snimljenoj pre nego što su on i njegova porodica El Nezel, dečakova majka i dve sestre koje imaju jednu i četiri godine skupa ušli u avion u Ankari, u kojoj žive od kada su izbegli iz Sirije.

Njihova prošlogodišnja emotivna fotografija dospela je na naslovne strane časpoisa u Italiji, a podeljena je više miliona puta na društvenim mrežama. To je podstaklo organizatore festivala da započnu prikupljanje sredstava za lečenje oca i sina.

Organizatori festivala kontaktirali su diplomate, bolnice, rehabilitacione centre i katoličku biskupiju u Sijeni kako bi ugostili sirijsku porodicu, i kako bi Mustafa i njegov otac konačno dobili proteze koje će im omogućiti da normalno hodaju, piše Indija Ekspres.

foto 1
Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Sirijska porodica bila je presrećna kada je saznala da će dobiti italijanske vize. El Nezel je rekao kako je Mustafa kada su mu rekli napravio salto i rekao mu da ga voli.

Mustafa je rođen sa urođenim poremećajem koji je nastao zbog lekova koje je njegova majka morala da uzima dok je bila trudna sa njim, nakon što joj je pozlilo od nervnog gasa koji je ispušten tokom rata u Siriji. Biće mu potrebno dugotrajno lečenje da bi mogao da hoda ili živi samostalno.

Stručnjaci za protetiku u Italiji sastaće se sa Mustafom i njegovim ocem u narednim nedeljama kako bi dizajnirali nove veštačke udove.

“El Nezelov tretman će verovatno biti lakši jer je on odrastao. Rad sa šestogodišnjakom biće izazovniji”, kažu lekari i inženjeri vodećeg italijanskog centra za rehabilitaciju i protetiku.

Dodaju da će mu uspešna terapija i proteza omogućiti da jednog dana vozi automobil i da samostlano obavlja bilo koji posao, prenosi Nova.rs.

Sirijac organizovao skupljanje novca za Aniku, a priključili se migranti iz svih prihvatnih centara u Srbiji

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

154 Shares
154 Shares
Share via
Copy link